Tgrt Haber
01 Eylül 2021 09:05

Taliban direnen Pençşir'in dünya ile bağlantısını kesti

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, direnen Pençşir'in tüm dünya ile bağlantısını kesti.

Taliban direnen Pençşir'in dünya ile bağlantısını kesti
pençşir,taliban,afganistan

15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'e giren Taliban, aynı gün ülke yönetimini ele geçirdi. ABD ise söz verdiği gibi 31 Ağustos'a kadar çekilme operasyonlarını tamamladı ve 20 yılın ardından Afganistan'dan gitti. Afganistan'ın neredeyse her bölgesini ele geçiren Taliban, sadece bir bölgede hakimiyet kuramadı: Pençşir... 

Taliban'a karşı direnen bir koalisyonun toplandığı Pençşir, Kabil'e 160 kilometre uzaklıkta bulunan bir şehir. Taliban ülke yönetimi ele geçirdiğinden beri, Pençşir'e karşı ara ara hamleler yapıyor. Son olarak ise Taliban, Pençşir'in internet ve telefon bağlantılarını kesti. Taliban'ın bölgeye yüzlerce militan yolladığı da öğrenildi.

Taliban direnen Pençşir'in dünya ile bağlantısını kesti

Bunlarla yetinmeyen Taliban, bölgeye giden yolları kesti bu durum gıda fiyatlarının artmasına neden oldu. Taliban'ın bu hamleleri, 'Saldırı öncesi son hazırlık' olarak yorumlandı. Ayrıca iki tarafın da Afgan ordusundan kalan silahlara sahip olduğu, bölgedeki çatışmaların son derece şiddetli olabileceği belirtiliyor.

Direnişin daha fazla büyümemesini isteyen Taliban, geçtiğiniz günlerde de bölgedeki karakola saldırmıştı fakat direnişçiler, geri püskürtmüştü. Bu iddia Taliban tarafından doğrulanmazken, Afganistan merkezli TOLO News bu haberi bölgedeki bir kaynağa dayandırmıştı.

Taliban direnen Pençşir'in dünya ile bağlantısını kesti

''TALİBAN İLE AYNI ÇATI ALTINDA OLMAYACAĞIM''

Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkeden kaçması sonrası kendisini geçici Cumhurbaşkanı ilan eden Emrullah Salih Taliban'a karşı direnişin fitilini geçtiğimiz günlerde ateşlemişti. Salih, geçtiğimiz haftalarda Pencşir vilayetine geçmiş ve tabiri caizse Taliban'a meydan okumuştu. 

Salih yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

''Beni dinleyen milyonları hayal kırıklığına uğratmayacağım. Taliban ile asla aynı çatının altında olmayacağım. Asla.''

Bu hareketin lider kadrosunda Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve Özbek asıllı Raşid Dostum’un oğlu Yar Dostum da yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...