Tgrt Haber
23 Ağustos 2021 13:06

Silah ve uçakların yanı sıra Taliban ABD'nin biyometrik verilerini ele geçirdi

15 Ağustos'ta Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban, ABD ordusunun bıraktığı silah, uçak ve helikopterlerin yanı sıra biyometrik verileri de ele geçirdi.

Silah ve uçakların yanı sıra Taliban ABD'nin biyometrik verilerini ele geçirdi
taliban,afganistan,abd,amerika,kabil

Geçtiğimiz mayıs ayında ABD ordusunun Afganistan'dan çekileceğini duyurmasının ardından Taliban, ülkedeki şiddetini artırdı. Afganistan'ın merkez vilayetlerini ele geçiren Taliban, 15 Ağustos'ta ise başkent Kabil'e girdi ve kısa bir sürede ülke yönetimine el koydu. 'Genel af' ilan ettiğini iddia eden Taliban, intikam almayacaklarını duyurdu. Fakat bölgeden gelen haberler bu iddiayı doğrulamıyor.

ABD ordusunun ülkeden çekilirken bıraktığı milyar dolarlık mühimmat, Taliban'ın eline geçti fakat ABD ordusu tanklar, silahlar, uçakların yanı sıra milyonlarca insanın biyometrik verilerini de Taliban'a bırakmış oldu. ABD ordusu, Afganistan'da bulunduğu süre zarfında ülkenin en ücra köylerine kadar gidip fotoğraf, parmak izi ve retine kaydı almıştı. ABD bu biyometrik verileri, Taliban'a karşı kullanmayı hedeflerken ülkeden çekilmesiyle işler tersine döndü. Taliban'ın eline geçen biyometrik veriler, Kabil'in kaybedilmesiyle büyük bir tehlike oluşturdu.

Silah ve uçakların yanı sıra Taliban ABD'nin biyometrik verilerini ele geçirdi

Reuters'ın haberine göre, ABD'nin topladığı biyometrik veriler, şimdiye kadar NATO güçleriyle işbirliği yapan Afganistan vatandaşlarının kolay tespit edilmesinde kullanılmaya başlandı. Birleşmiş Milletler için hazırlanan raporda Taliban'ın verilerle beraber kapı kapı gezerek NATO güçleriyle işbirliği yapmış kişileri tespit etmeye çalıştığı yer aldı.

Taliban, ülke yönetimini ele geçirdikten sonra intikam almayacağını açıklasa da NATO güçleriyle işbirliği yapmış Afgan vatandaşları, bu 'af' çemberinin dışında kaldı.

Silah ve uçakların yanı sıra Taliban ABD'nin biyometrik verilerini ele geçirdi

The Intercept'e konuşan bir ABD ordusu çalışanı, ''Her gün binlerce kişinin verilerini işledik'' açıklamasını yaptı. Fakat kaç tane Afganistanlı'nın biyometrik verilerinin toplandığı ya da bunlarının ne kadarının Taliban'ın eline geçtiği bilinmiyor.

ABD, Taliban'a karşı kullanacağı biyometrik verilere 25 milyon Afganın dahil edilebileceği bir sistem genişletmesi yapmıştı fakat toplanan verilerin 25 milyona ulaşmadığı biliniyor.

Silah ve uçakların yanı sıra Taliban ABD'nin biyometrik verilerini ele geçirdi

Kaynaklara göre, Taliban'ın HIIDE adındaki biyometrik veri sistemini kullanabilmesi için ek cihazlara ihtiyacı var. Ancak Taliban'ın bu ihtiyacının Pakistan tarafından karşılanıp karşılanmayacağı bilinmiyor, bu durum ise endişe verici olarak nitelendiriliyor. Pakistan istihbaratının halihazırda uzun yıllardır Taliban'la yakın ilişkilere sahip olduğu biliniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...