Tgrt Haber
12 Nisan 2022 18:26 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 18:33

Sri Lanka iflas etti! Borçlarını ödeyemeyeceğini açıkladı

Güney Asya’da bir ada ülkesi olan Sri Lanka yaşadığı ekonomik kriz sonrası iflas bayrağını çekti. Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı yabancı borç ödemelerini durdurduklarını ifade ederken “moratoryum” ilan etti.

Sri Lanka iflas etti! Borçlarını ödeyemeyeceğini açıkladı

Güney Asya ülkesi olan Sri Lanka ilaç krizinin yanı sıra ekonomik sıkıntılar ile de boğuşuyor. Ülkede çok kısa bir süre içinde artık acil ameliyatların bile yapılamayacak duruma gelineceği ve yaşanan bu durumun akılalmaz sonuçları olacağı açıklandı.

ÜLKEDE İLAÇ KALMADI

Ekonomik çöküş sebebiyle protestoların devam ettiği ülkede doktorlar artık hayat kurtaracak ve acil durumlarda kullanılması gerekecek ilaçların bile bulunmadığını ve bu durumun yaratacağı sonucun ve ölümlerin korona salgınının yol açtığından bile kötü olacağını söylüyor.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Koronavirüs pandemisi sırasında yaşanan ilaç krizi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle çok sayıda eylemci protesto gösterisinde bulunuyor. Gece-gündüz devam eden protestolarda çok sayıda kişi alanları terk etmeyerek hükümete yönelik ‘istifa’ çağrısını yineledi. 

SRİ LANKA MORATORYUM İLAN ETTİ

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı ise ülkenin yabancı borç ödemelerinin geçici olarak askıya alınacağını açıkladı. Başkan, gazetecilere yaptığı açıklamada borç ödemelerini gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Merkez Bankası Başkanı, temerrütten kaçınmak amacıyla moratoryum ilan edildiğini bildirdi.  Hükümet, ekonomik krizin aşılması için IMF'nin yanı sıra Hindistan ve Çin’den destek arayışını sürdürüyor.

MORATORYUM NEDİR?

Moratoryum, borçlunun ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesi anlamına geliyor. Moratoryum bir ülkenin dış borçlarıyla ilgili olabileceği gibi ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de yapılabiliyor. Devletler içine düştükleri yoğun döviz darboğazı dolayısıyla dış borçlarının ana para ve faizlerini ödeyemeyeceklerini ilan ettiklerinde, borçlularla alacaklılar arasında bir anlaşma yapılarak borçların vadesinin uzatılması işlemi de moratoryum olarak adlandırılır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...