Tgrt Haber
05 Nisan 2022 15:37 - Güncelleme : 05 Nisan 2022 16:59

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Buça açıklaması: Savaş suçudur

Son dakika haberi: Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 41. gününde kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya lideri Putin'e sert tepki göstererek "Sivillerin hedef alınması savaş suçudur. Buça'daki görüntüler Avrupa'nın onlarca yıldır tanıklık etmediği bir vahşete ait. Bizler ne kadar destek verirsek Ukrayna'nın eli o kadar güçlenir." ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Buça açıklaması: Savaş suçudur

Ukrayna'nın Kiev şehrinin yakının yer alan Buça'da Rus güçlerinin bölgeden çekilmesini ardından geride bıraktığı sivil katliam dünya gündemine oturdu. Sokaklarda ve işkence odalarında bulunan cesetler karşısında dünyanın farklı noktalarından peş peşe açıklamalar geldi. Başta ABD ve batı ülkeleri katliama karşı Moskova yönetimine sert sözlerle yüklenirken Kremlin ise bu görüntülerin sahte olduğunu ifade etti. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenbeg, savaştaki son gelişmeler ve Buça katliamına ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya'nın  Ukrayna'daki saldırılarından vazgeçmediğini, ancak tamamen yeniden odaklanmaya çalışacağını söyledi. Stoltenberg ayrıca Rusya'nın gelecek haftalarda ayrılıkçıların elindeki Donbas bölgesini ele geçireceğini ifade etti. 

"PUTİN'E GÖRÜŞMEMİŞ BASKI UYGULANACAK"

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Buça'da öldürülen sivillerin görüntüleri, Avrupa'da on yıllardır görülmeyen bir vahşeti temsil ediyor" diyen Stoltenberg, sivilleri hedef alarak öldürmenin "savaş suçu" olduğunu anımsattı.

Ukrayna güçleri, Rus askerlerinin çekildiği bölgelere girdikçe savaş suçlarının daha fazla örneğinin görüleceğinden emin olduğunu dile getiren Stoltenberg, "Tüm gerçekler ortaya konulmalı ve bu vahşetlerin sorumluları adalet önüne çıkarılmalıdır." diye konuştu.

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki emellerinden vazgeçmediğini vurgulayarak Rus güçlerinin geri çekilmek yerine, Kiev'den uzaklaşarak yeniden gruplandığını, yeniden silahlandığını, ikmal yaptığını ve doğuya yönelmeyi hedeflediğini gözlemlediklerini söyledi.

Gelecek haftalarda Donbas'ı ele geçirmek ve işgal altındaki Kırım'a kara köprüsü kurmak için doğu ve güneye doğru bir hamle beklediklerini ifade eden Stoltenberg, bunun savaşın kritik bir safhası olduğuna dikkati çekti.

DIŞİŞLERİ BAKANLARININ GÜNDEMİ

Stoltenberg, dışişleri bakanlarının Ukrayna'daki son gelişmeleri ele alacağını aktardı.

Aynı zamanda müttefiklerin Ukrayna'ya kimyasal ve biyolojik saldırı tehdidine karşı yardım, koruyucu ekipman, tanksavar silahlar, hava savunma sistemleri ve diğer teçhizatın sağlanması konusunu görüşeceklerini belirten Stoltenberg, toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın yanı sıra Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İsveç dışişleri bakanlarının da çağrıldığını kaydetti.

Stoltenberg, müttefiklerin ayrıca hazirandaki Madrid Zirvesi'ne kadar NATO'nun bir sonraki "Stratejik Konseptini" geliştirme çalışmalarını tartışacaklarını aktararak bu konseptin yeni güvenlik gerçeğine uyum sağlarken İttifak'a rehberlik edeceğine dikkati çekti.

Bakanların, Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ve Moskova ile kurulacak gelecekteki ilişkiyi de ele alacağını duyuran Stoltenberg, Çin'in küresel sahnede artan etkisini ve zorlayıcı politikalarının, iklim değişikliğinin, terörizm ve ortaya çıkan yıkıcı teknolojilerin de söz konusu "konsepte" dahil edileceğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...