Tgrt Haber
01 Nisan 2022 19:18 - Güncelleme : 01 Nisan 2022 19:25

Kuzey Kore'nin füze denemeleri sonrası ABD'den karar: 5 kuruluşa yaptırım

Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği füze denemeleri sonrası ABD yönetimi kritik bir karar aldı. ABD Kuzey Kore'nin füze denemeleri nedeniyle 5 kuruluşu yaptırım listesine ekledi.

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD'den Kuzey Kore'nin füze denemeleri nedeniyle 5 kuruluşa yaptırım
ABD'den Kuzey Kore'nin füze denemeleri nedeniyle 5 kuruluşa yaptırım

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken dünya gözünü Kuzey Kore’nin füze denemelerine çevirdi. Bölgede tansiyonu yükselten Kuzey Kore’ye tepkiler gecikmedi. 2022’de 9’u gecik deneme yapan Kuzey Kore’ye ABD yönetiminden kötü haber geldi. ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin kitle imha silahları ve balistik füze programları geliştirmesine destek sağladıkları gerekçesiyle 5 kuruluşu yaptırım listesine aldı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin 26 Şubat ve 4 Mart'ta 2 balistik füze testi gerçekleştirdiği anımsatıldı. Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore'nin kitle imha silahları ve balistik füze programları geliştirmesine destek sağlayan 5 kuruluşun yaptırım listesine eklendiği bildirildi.

4 TİCARİ ŞİRKET YAPTIRIM LİSTESİNDE

Yaptırım uygulananlar arasında Roket Endüstrisi Bakanlığının da yer aldığı belirtilen açıklamada, bakanlığın 4 ticari şirketinin de yaptırım listesinde olduğu aktarıldı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin açıklamasında, Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin bölgesel ve küresel güvenlik için açık bir tehdit oluşturduğunu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ettiğini belirtti.

Yellen, ABD'nin Kuzey Kore'nin kitle imha silahları ve balistik füzeler geliştirmeye devam etmesine yanıt vermek için yaptırım yetkilerini kullanmakta kararlı olduğunu vurguladı. ABD’den sonra Japonya’dan da füze denemeleri sonrası kritik adımlar geldi.

JAPONYA YAPTIRIM LİSTESİNİ GENİŞLETTİ

Japon hükümeti, nükleer ve füze deneme ile geliştirme programlarını sürdüren Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım listesini genişleterek 6 Kuzey Kore, 3 Rus vatandaşı ve 4 Rus kuruluşunun daha mal varlığını dondurma kararı aldı. Japon Hükümeti'nin Kuzey Kore'ye karşı onayladığı yaptırımları "Kuzey Kore ile süren sorunların çözüme kavuşturulması için Japonya'nın adımları" olarak niteleyen Kabine Genel Sekreteri Matsuno Hirokazu, düzenlediği basın toplantısında, Pyongyang'a "somut adım atması" çağrısı yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...