Tgrt Haber
03 May 2022 09:39 - Güncelleme : 03 May 2022 09:54

Kuşatma altındaki Azovstal fabrikasında can pazarı! 100 sivil tahliye edildi

Savaştan en ağır hasarı alan Mariupol’deki Azovstal çelik fabrikasından ilk sivil grubun tahliyesi gerçekleşti. Tesisin tünellerinde yüzlerce sivilin, yaralı askerin ve cesetlerin bulunduğu tahmin ediliyor. Binanın Rus saldırılarından dolayı çöken kısımları içinse özel ekipmanlar gerekiyor.

Fabrikanın tünellerinde yüzlerce sivil, yaralı asker ve ceset bulunuyor.
Fabrikanın tünellerinde yüzlerce sivil, yaralı asker ve ceset bulunuyor.

Rus saldırılarından en ağır darbeyi alan Mariupol’un sembol noktalarından biri olan Azovstal çelik fabrikasından yaklaşık 100 sivilin tahliyesi gerçekleşti. Tesis ayrıca sahip olduğu derin tünellerle stratejik liman kenti Mariupol’de kalan son Ukrayna askerlerin de sığındığı bir nokta. Fabrikada yaşayan sivillerin tahliyesine yönelik Rusya ile Ukrayna arasında bir süredir müzakereler yürütülüyordu. Önceki gün sonuç veren görüşmeler neticesinde geçici ateşkes sağlandı ve bir insani koridor açılabildi. İlk gün 100 kişinin tahliyesi gerçekleşti.

İÇERİDE YÜZLERCE SİVİL VAR

Kiev yönetimine göre yaklaşık 100 sivil fabrikadan tahliye edildi ve siviller Ukrayna’nın kontrolündeki Zaporojya kentine getirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “İlk kez bu bölgede iki gündür gerçek ateşkes var. 100’den fazla sivil tahliye edildi” dedi. Fabrikada hala 500’ün üzerinde sivil bulunduğu belirtilirken peyderpey bunların da tahliyesi bekleniyor. Gelen ilk görüntülerde, kadınlar ve küçük çocuklar fabrikanın moloz yığınları arasında ilerlerken ve bir otobüse binerken görülüyor.

KAÇIRILMA KORKUSU

Zelenski, fabrikadan çıkarılanların zorla Rusya’ya götürüleceklerinden korktukları için otobüslere binmekte tereddüt ettiğini anlattı. Daha önce çok sayıda sivilin Mariupol’den Rusya’ya kaçırıldığı iddia edilirken Rusya bu kişilerin gönüllü olarak Rusya topraklarına geldiğini savunuyor. Bu arada Rus güçlerinin fabrikaya yönelik bombardımana yeniden başladığı belirtildi.

Kuşatma altındaki Azovstal fabrikasında can pazarı! 100 sivil tahliye edildi

ÇOK SAYIDA YARALI VE CESED DE VAR  

Fabrika içindeki Ukraynalı komutan Denis Shlega, içeride 500 yaralı asker, yüzlerce sivil ve “sayısız ceset” olduğunu söyledi. Fabrika tünellerinde hâlâ onlarca çocuk olduğunu da kaydetti. Öte yandan fabrikanın çöken kısımlarında mahsur kalmış askerler olduğu ancak bunların kurtarılması için özel ekipmanlara gereksinim olduğu belirtildi. Mariupol’de 100 bin sivil bulunduğu sanılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...