Tgrt Haber
14 Aralık 2023 15:00 - Güncelleme : 14 Aralık 2023 15:45

İsrail medyasından itiraf: Orduda 2014 yılından beri aynı kusurlar var!

İsrail'de sesler, Hamas'ın kurduğu pusuda 10 İsrail askerinin hayatını kaybetmesinin ardından daha da yükseldi. Netanyahu'ya gelen eleştiriler, İsrail ordusunu da vurdu. Kendi medyalarından Haaretz, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Şucaiye savaşından beri kusurlarını kapatamadığını yazdı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Haaretz
İsrail medyasından itiraf: Orduda 2014 yılından beri aynı kusurlar var!
israil,hamas,gazze,filistin

İsrail, Gazze'ye 69 gündür bombalar yağdırırken hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 608'e yükseldi. Sivilleri hedef almaktan vazgeçmeyen İsrail'e, Hamas son olarak ise büyük bir darbe vurdu. Aralarında albayın da olduğu 10 İsrail askeri Hamas'ın kurduğu pusuda hayatını kaybetti. Ölen albay, harekattaki en rütbeli isim olarak kayıtlara geçti. 

İsrail medyasından Haaretz, itiraf gibi bir analiz haber yayımladı. ''Şucaiye savaşı IDF'nin kusurlarını ortaya koyuyor ancak Gazze savaşında bir değişiklik olduğunu göstermiyor'' başlığıyla okurlarına analiz haberi servis eden Haaretz, şu ifadelere yer verdi:

''Çatışmaların başlamasından bu yana iki aydan fazla zaman geçti, kara manevrasının başlamasından bu yana bir buçuk ay geçti ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin kuzey Gazze'si halen kontrolü altında değil.''

''İSRAİL HAMAS'I YOK ETMEKTEN ÇOK UZAK''

Savaş boyunca İsrail ordusunun Hamas'a çok zarar verdiği iddia edilen haberde, ''IDF her defasında Hamas'ı mağlup etti; ancak tüm alan direnişten arındırılmadı ve hala ciddi riskler barındırıyor.'' ifadeleri yer aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ''Hamas yok olana kadar savaş sürecek'' dese de İsrail medyası bu hedeften çok uzak olduklarını yazdı. 

İsrail medyasından itiraf: Orduda 2014 yılından beri aynı kusurlar var!

PUSUYA DÜŞEN İSRAİL ASKERLERİ

Hamas, dün Telegram platformunda yaptığı açıklamada, Kassam Tugayları ile Kudüs Seriyyeleri savaşçılarının, 15 askerden oluşan İsrail kuvvetini pusuya düşürmeyi ve sıfır noktasından onlara saldırmayı başardığını duyurmuştu.

Savaşçıların İsrail askerlerine "uygun silahlarla müdahale ederek ölmelerine veya yaralanmalarına sebep oldukları, ardından da ağır kalibreli havan toplarıyla bölgeyi vurdukları" kaydedilen açıklamada, olayın zamanı ve mekanına ilişkin bilgi verilmemişti.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 608 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 115'i karadan işgal sürecinde olmak üzere, 444 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 286 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 100 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze'de, silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

Kaynak: Haaretz
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...