Tgrt Haber
31 Ocak 2024 16:45 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 16:06

İsrail-Hamas arasındaki yeni ateşkese dair umutlar büyük işte 3 aşamalı öneri

ABD, Katar, İsrail ve Mısır'ın yürüttüğü ateşkes görüşmeleri sürerken Hamas'tan '3 aşamalı ateşkes önerisi' geldi. ABD ve Katar'ın umutlu olduğu yeni önerinin detayları gün yüzüne çıktı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
israil,hamas,gazze,filistin

İsrail-Hamas arasında yeni bir ateşkes ve esir takası anlaşması için ABD, Katar, İsrail ve Mısır'ın yürüttüğü diplomasi çabaları sürüyor. Hamas'a iletilen teklifin ardından yeni bir öneri üzerinde de çalışılmaya başlandı. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, önerinin 3 aşamalı olduğunu belirtti. İlk aşamada, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin, ikinci aşamada esir tutulan askerlerin serbest bırakılması isteniyor. Son ve üçüncü aşamada ise hayatını kaybeden esirlerin cenazeleri teslim edilecek.

Hamas'ın önerisinde, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması da yer alıyor. Fakat Hamas, mahkum Filistinlilerin sayısı konusunda bir bilgi vermedi. 

3 aşamalı sürecin toplamda ne kadar süreceği konusunda bir bilgi verilmezken İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan iki kaynak, ilk aşama için en az bir ay süre biçti. 

İsrail-Hamas arasındaki yeni ateşkese dair umutlar büyük işte 3 aşamalı öneri - 1. Resim

Öte yandan yeni öneriden, ABD ve Katar'ın memnun olduğu belirtildi. Hamas lideri İsmail Haniye'nin uzun bir sürenin ardından Mısır'ı ziyaret etmesi de önerinin ciddiye alındığına dair bir işaret olarak kayıtlara geçti.

HAMAS'IN ÖNCELİĞİ SALDIRILARIN SON BULMASI

Öte yandan Hamas lideri Haniye, önceliklerinin İsrail'in acımasız saldırılarını sonlandırmak ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini sağlamak olduğunu ifade etmişti.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan da Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşmasına varılması hususunda önceliklerinin "İsrail'in saldırılarının nihai olarak tamamen sonlandırılması" olduğunu söylemişti.

İsrail-Hamas arasındaki yeni ateşkese dair umutlar büyük işte 3 aşamalı öneri - 2. Resim

Hamas Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nazzal ise “Kalıcı ateşkes her iki tarafın da yararına. Aksi takdirde savaş devam edecek. Aşamalı olarak ateşkese hazırız” demişti.

NETANYAHU: BİNLERCE FİLİSTİNLİ MAHKUM SERBEST KALMAYACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ateşkes anlaşmasının koşullarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Netanyahu, İsrail, güçlerini Gazze'den çekmeyecek. İsrail Gazze Şeridi'nden güçlerini çekmeyecek veya binlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmayacak." demişti.

İsrail-Hamas arasındaki yeni ateşkese dair umutlar büyük işte 3 aşamalı öneri - 3. Resim

Tüm hedeflerine ulaşmadan savaşı sonlandırmayacaklarını söyleyen İsrailli Başbakan, ''Bu Hamas'ın ortadan kaldırılması, tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak anlamına geliyor." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...