Tgrt Haber
28 Nisan 2023 09:27 - Güncelleme : 28 Nisan 2023 17:27

İspanya'da ev kiraları milleti canından bezdirdi, hükümetten müdahale gecikmedi

İspanya'da ev kiralarında artış vatandaşları canından bezdirdi. Bunun üzerine harekete geçen hükümet, kira artışlarına sınırlama getiren ilk konut yasa tasarısını onayladı.

İspanya'da ev kiraları milleti canından bezdirdi, hükümetten müdahale gecikmedi
İspanya,Kira

Tüm dünyada artan kira fiyatları çalışan milyonlarca insanı canından bezdirdi. İspanya'da da fahiş kira artışlarına karşı hükümet harekete geçti. Bununla birlikte ülke demokrasi tarihinde ilk kez hükümet kira fiyatlarına müdahale etmiş oldu.

Hükümet, hazırladığı tasarıyla birlikte özellikle gençler ve yoksullar için de konutun "bir hak olarak tanınacağını" savunurken, buna karşı çıkan muhalefetteki sağ partiler ise İspanya’da mevcut durumda yaygın olan "boş evlerin işgalinin daha da artacağını, arzın azalacağını ve fiyatların artacağını" ileri sürüyor.

"BİR DÖNÜM NOKTASI"

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, Başbakan Pedro Sanchez, tasarının mecliste kabulünden sonra basına yaptığı açıklamada, "Bu yasa İspanyol demokrasisinin önemli bir dönüm noktasıdır. Konut sorunu toplumdaki eşitsizliğin yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Spekülasyonu, yozlaşmayı ve pek çok toplumsal acıyı beraberinde getiren paradigmayı, neo-liberal modeli değiştiriyor ve bunlara cevap veren yeni bir konut politikasının temellerini atıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

BOŞ KALAN EVLERE YÜZDE 150 VERİ GELİYOR

İspanya’da 28 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimler öncesi siyasi olarak en çok tartışılan konulardan biri olan tasarı gereği, şimdiye kadar TÜFE’ye göre belirlenen kira artışlarının 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 ile sınırlandırılması iki yıldan fazla boş kalan evlerin emlak vergilerinin de yüzde 150’ye varan oranla artırılmasını öngörüyor.

Öte yandan muhalefetteki Bask Milliyetçi Partisi (PNV) de tasarıya karşı çıkarak, yasallaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne itiraz edeceğini duyurdu.

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...