Tgrt Haber

İran Türkiye ve Suriye'nin normalleşmesi için aksiyon planı önerdi: İlk şart Türk askeri çekilsin

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: El Vatan
18 Eylül 2023 09:24 - Güncelleme : 18 Eylül 2023 09:54
İran Türkiye ve Suriye'nin normalleşmesi için aksiyon planı önerdi: İlk şart Türk askeri çekilsin
suriye,türkiye,iran,rusya

Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için çabalar sürerken İran'dan yeni bir "Ankara ve Şam" planı geldi. İran, iki ülkenin normalleşmesi için sunduğu aksiyon planında, Türk askerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini teklif etti. Suriye rejimi de normalleşme adımı için bu şartı ilk sıraya koymuştu.

Rusya'nın 'Adana Mutabakatı' önerisinin ardından Türkiye ve Suriye'nin normalleşme çabalarına İran'dan da bir öneri geldi. Ankara ve Şam'ın normalleşme çabalarında arabuluculuk rolü üstlenen İran'ın geçtiğimiz ay Suriye lideri Beşar Esad ile görüşen Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan, Ankara ve Şam’a normalleşme için bir aksiyon planı önerdiklerini söyledi.

TÜRK ASKERİ ÇEKİLSİN

Gazetecilere planın detaylarını aktaran İranlı bakan, Türk askerinin öncelikle Şam’ın istediği gibi Suriye’nin kuzeyinden çekilmesini teklif ettiklerini belirtti. Suriye’nin de buna karşılık olarak Türkiye’ye yönelik terör tehdidini engellemek üzere kuzey sınırına asker konuşlandırmasını önerdiklerini kaydeden Abdüllahiyan, İran ve Rusya’nın da bu planda garantör görevi üstleneceğini ifade etti.

Haberi aktaran Suriye devletine yakın El Vatan gazetesi, Şam’ın plana cevabıyla ilgili bilgi vermedi.

RUSYA'DAN DA 'ADANA MUTABAKATI' ÖNERİSİ

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Rusya'nın da çaba sarf ettiğini geçtiğimiz haftalarda belirten Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Yol haritası taslağını bu yılın Haziran ayında tüm meslektaşlarımıza ilettik. Şu anda değerlendiriliyor, bu taslağın onaylanabileceği, genel kabul edilebilir duruma getirilmesi için temaslar sürüyor” demişti. Lavrov, Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini ifade ederek, şunları söylemişti:

“Gayriresmi temaslarda anlaşmanın imzalandığı 1998 yılındaki değerlere dönmeyi teklif ettik. Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor ve kimse bunu feshetmedi.''

Kaynak: El Vatan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...