Tgrt Haber
28 Mart 2022 10:58 - Güncelleme : 28 Mart 2022 11:27

Hayat boyu mültecilik: 4 kez savaştan kaçtılar

Geçen yıl Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle Ukrayna’ya sığınan Hosseini ailesi, bu kez Ukrayna’daki savaştan Polonya’ya sığındı. İşte yaşamları boyunca 4 kez savaştan kaçan Hosseini ailesinin zorlu hikayesi.

Aile ikinci kez Rusya saldırısından kaçmak zorunda kaldı.
Aile ikinci kez Rusya saldırısından kaçmak zorunda kaldı.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle birlikte ülkelerinden kaçarak Ukrayna’ya sığınan ve iki çocuğuyla birlikte  başkent Kiev'de yaşayan eski Afgan askeri Sayed ve eşi Masuma Hosseini, yeniden yollara düştü. Daha önce çatışmalar nedeniyle anavatanları Afganistan’dan 3 kez kaçmak zorunda kalan Hosseini, Ukrayna'ya sığındıktan 6 ay sonra kendilerini 4’üncü kez mülteci olarak buldular.

2 KEZ RUSLAR’DAN KAÇTILAR

Hosseini ailesi, ilk etapta Ukrayna’daki savaşın kısa bir süre süreceğini düşünerek Kiev'de kalmayı tercih etti.  Ancak savaşın büyümesiyle birlikte yeniden yollara düştü. ABD’de yaşayan kızları başkenti derhal terk etmelerini istemişti. Hosseini’ler ilk kez Rus saldırısından kaçmıyordu. 1979'da Sovyet ordusu, on yıl süren bir savaşta Afganistan'ı işgal etti. Savaş yaklaşık bir milyon Afgan ölümü ve 15.000 Rus askerinin kaybıyla sonuçlanacaktı. Sovyet güçleri ülkelerini kuşatırken Sayed ve Musama komşu ülke İran'a kaçtı. Ardından Afganistan’daki savaş bitince yeniden Afganistan'a döndüler. Birkaç yıl sonra Taliban iktidara geldi ve tekrar mülteci olarak İran'a gittiler.

Hayat boyu mültecilik: 4 kez savaştan kaçtılar

2 KEZ İRAN’A SONRA UKRAYNA VE POLONYA’YA KAÇTILAR

Aile, 11 Eylül 2001'deki terörist saldırılardan sonra ABD güçleri operasyon başlatana kadar İran'da kaldı. Hosseini ailesi, Taliban rejiminin devrilmesiyle birlikte yeniden ülkeleri Afganistan’a döndü. Yaklaşık 20 yıl sonra ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD kuvvetlerinin Afganistan'dan çekileceğini duyurması ve Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesiyle birlikte yeniden yollara düştüler. ABD Donanması Yedek Teğmen Alex Cornell du Houx'un yarıdmıyla Hosseinis ailesi Ukrayna’ya sığınabildi. Altı ay sonra Hosseini ailesi bir kez daha sığınacak bir ülke aramak zorunda kalacaktı. Aile, ABD’de yaşayan kızları Fatema Hosseini'nin yardımıyla Polonya’ya sığındı.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...