Tgrt Haber
02 Ağustos 2022 09:09 - Güncelleme : 02 Ağustos 2022 09:25

Gazprom'un günlük gaz akışı 14 yılın en düşük seviyesinde

Rus enerji şirketi Gazprom'un temmuz ayında sağladığı ortalama günlük gaz akışı, 774 milyon metreküple 2008 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Gazprom'un günlük gaz akışı 14 yılın en düşük seviyesinde
gazprom,doğalgaz,rusya

Rus enerji şirketi Gazprom, haziran ayına oranla temmuz ayında yüzde 14 daha az gaz pompaladı. Gazprom'un bu yıl aktarım sağladığı gaz miktarı 262,4 milyar metreküpe ulaştı. Bu miktar, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ise yüzde 12'lik azalmaya denk geliyor. Rus gaz şirketi, bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 4'lük düşüşle 494,4 milyar metreküp üretim planladı.

Gazprom'un gaz sevkiyatındaki azalma, Avrupa ülkelerinde endişe oluşturuyor. Avrupa Birliği, enerji krizinin bloku resesyona sürüklemesini engellemeye çalışıyor.  Rus üretici, müşterilerden gelen talep doğrultusunda gaz tedariki sağladığını belirtiyor.

AVRUPA'YA VERİLEN GAZ YARI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ

Avrupa'ya verilen 67 milyon metreküp doğalgaz yeni bakımlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde yarı yarıya düştü. Gazprom tarafından yapılan açıklamada, "Bakımlar öncesi revizyonlar arasındaki sürenin sona ermesiyle bağlantılı olarak Rostekhnadzor (Güvenlik Sertifikası) talimatlarına göre ve motorun teknik durumu dikkate alınarak, Gazprom, Portovaya CS'de başka bir Siemens doğalgaz türbini motorunun çalışmasını durduruyor" denildi.

Açıklamada, 27 Temmuz sabahı 07.00'de başlayan çalışmalar neticesinde Kuzey Akım'dan doğalgaz sevkiyatının 67 milyon metreküpten 33 milyon metreküpe düştü.

Gazprom'un günlük gaz akışı 14 yılın en düşük seviyesinde

RUSYA BATI'YI SUÇLADI

Avrupa'ya doğalgaz akışının yarı yarıya kesileceği duyurusunun ardından açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Hatta kullanılan türbinlerle ilgili sorunlar var. Bakıma giden bir türbin geri dönmedi, kurulumu yapılmadı ancak yolda. Umuyoruz kurulumu gecikmeden kısa sürede gerçekleşir" dedi. Hatta kullanılan başka türbinlerde de sorunlar olduğunu aktaran Peskov, Gazprom'un konu hakkında çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Peskov, Rusya'ya yönelik yaptırımların süreci zorlaştırdığını vurgulayarak, "Ülkemize yönelik yaptırımlar durumu daha karmaşık hale getiriyor. Yaptırımlar olmasaydı hattaki tüm bakımlar normal şekilde yapılırdı ve bu duruma gelinmezdi" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...