Tgrt Haber
13 Nisan 2022 15:15 - Güncelleme : 13 Nisan 2022 15:37

Finlandiya NATO konusunda karar aşamasında

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, gelecek haftalarda NATO'ya üye olup olmayacağına ilişkin karar verileceğini duyurdu.

Finlandiya'nın NATO hamlesinin ardından Rusya'nın sınıra asker yığdığı iddia edilmişti.
Finlandiya'nın NATO hamlesinin ardından Rusya'nın sınıra asker yığdığı iddia edilmişti.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, İsveç’in başkenti Stockholm’de NATO üyeliğini görüşmek üzere bir araya geldi. İki lider ikili görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Marin, Finlandiya’nın gelecek haftalarda NATO’ya üye olup olmayacağına karar verileceğini dile getirdi.

Geleceğe dair bir görüşe sahip olmak gerektiğini kaydeden Marin, şu ifadeleri kullandı:

“Bu süreci, analiz ederek ve gelecek hakkında ortak görüşler elde etmek için kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. NATO üyeliğine karar verme noktasında kesin bir tarih vermeyen Marin, “Ancak süreç, oldukça hızlı olacak. Aylar değil, her şey haftalar içinde gerçekleşecek.''

 ''TARİHİMİZDEKİ EN ÖNEMLİ DÖNEM''

Finlandiya hükümeti, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından ülkenin güvenlik stratejisindeki değişikliklere ilişkin “beyaz kitabı" adlı analizi bugün parlamentoya sunacak. Parlamentonun, beyaz kitap ışığında gelecek haftalarda NATO katılımı görüşmeye başlaması bekleniyor.

İsveç Başbakanı Andersson ise, “Bu, tarihimizdeki en önemli dönem. Güvenlik ortamı tamamen değişti. İsveç için, güvenliğimiz ve barış için en iyisini düşünmek zorundayız” dedi.

Finlandiya NATO konusunda karar aşamasında

RUSYA'DAN GÖZDAĞI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün Moskova'da yaptığı açıklamada, son dönemde yeniden tartışılmaya başlanan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme ihtimalini değerlendirmişti. NATO'nun bir çatışma aracı olduğunu vurgulayan Peskov "NATO barış ve istikrarı sağlayan bir ittifak değildir, İttifak bir çatışma aracıdır. İttifak'ın daha fazla genişlemesi de kesinlikle Avrupa'da güvenliği artırmaz" yorumunda bulunmuştu.

'SINIRA ASKER YIĞDI' İDDİASI

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girme ihtimalleri Rusya'yı harekete geçirmeye başladı. Moskova yönetiminden dikkat çeken bir hamle geldi. Rusya ordusu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Finlandiya sınırına ağır askeri teçhizatlar yerleştirmeye başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...