Tgrt Haber
04 Şubat 2024 14:25 - Güncelleme : 04 Şubat 2024 14:26

Filipinler'de eski başkan ateşle oynuyor

Filipiler'in Eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, bazı bölgeler için bağımsızlık tehdidinde bulundu. Duterte'nin açıklamalarına güvenlik güçleri sert tepki gösterdi.

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
Filipinler'de eski başkan ateşle oynuyor
filipinler

Filipinler'de siyasi gerilim son günlerde tırmanırken, Eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ayrılıkçı çıkışına güvenlik yetkililerinden sert tepki geldi.

Rodrigo Duterte, Mindanao gibi güçlü hakimiyeti bulunan bazı güney adalarını takımadalardan ayırmakla tehdit etti. Eski başkan, memleketi Mindanao'nun Filipinler'den bağımsızlığını talep etti.

Bunun üzerine Ulusal Güvenlik Danışmanı Eduardo Ano, Filipin hükümetinin ulusu bölme girişimlerine karşı "otorite ve güç" kullanmaya hazır olduğunu söyledi. Açıklamasında Duterte'nin ismini kullanmayan Ano, ayrılıkçı girişimlere kararlılıkla karşılık verileceğini ifade etti.

"BARIŞ ANLAŞMALARINA ZARAR VERİYOR"

Ano, Duterte'nin çağrılarının eski ayrılıkçı gruplarla yapılan barış anlaşmalarına zarar verdiğini de açıkladı. Hükümet, bölgenin en büyük isyancı grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile barış anlaşması imzalanmıştı.

ANAYASA DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ İTTİFAKİ LE ARASINI BOZDU

Diğer taraftan Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'un anayasayı değiştirme girişimleri çerçevesinde ittifakı ile arası bozuldu. Marcos, 1987 anayasasını değiştirmenin amacının yabancı yatırımları kolaylaştırmak olduğunu söylemişti. Duterte ise Marcos'u iktidarda kalmak için anayasa değişikliğini kullanmakla suçladı.

Rodrigo Duterte'nin kızı Sara Duterte-Carpio halihazırda Marcos'un başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...