Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 16:38 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 17:08

Estonya Başbakanı, '30 Afgan alabiliriz' sözleriyle alay konusu oldu

Taliban'ın Afganistan'a hakim olmasının ardından birçok batılı ülke muhtemel göçe çözüm arayışlarını sürdürürken Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın önce 10 ardıdan da 30 mülteci alabiliriz açıklaması alay konusu oldu.

Estonya Başbakanı, '30 Afgan alabiliriz' sözleriyle alay konusu oldu
estonya,afganistan,taliban,afgan göçmen

Afganistan'daki belirsizlik ve Taliban korkusu nedeniyle binlerce Afgan başka bir ülkede umut arıyor. Kabil'deki Hamit Karzai Havaalanı'nda binlerce kişi son bir umutla tahliye uçağına binmeye çalışıyor. Ülkeyi yıllarca işgal eden ABD ve müttefikleri ise Afgan göçü kosunda alınacak önlemler konusunda eleştirilerin odağında. AB ülkelerinin tavrı ise "Türkiye ile masaya oturalım" noktasına kilitlenmiş durumda. Afganistan'dan gelen vicdanları sızlatan görüntülere rağmen Estonya Başbakan Kaja Kallas ise önce 10 mülteci alabiliriz açıklaması yaptı. Tepkiler yükselince sayıyı 30'a yükseltti. Ancak duyarsızlığın özeti olan yaklaşımı sosyal medyada alay konusu oldu.

Yunanistan gibi kimi Avrupa ülkesi, göçmenlere karşı sınırda duvar örerken, bazı devletler az sayıda sığınmacı almaya karar verdi. Estonya, 30 Afgan sığınmacıyı ülkede ağırlayabileceğini duyurdu. Ülkenin devlet televizyon kanalı ERR'nin haberine göre, sığınmacılardan 20'sini Estonya ile iş birliği yapanlar ve aileleri oluşturacak. 10 kişilik kontenjan, NATO ve Avrupa Birliği ile iş birliği yapanlara ayrıldı.

Estonya Başbakanı, '30 Afgan alabiliriz' sözleriyle alay konusu oldu

İlk olarak 10 kişiyi alacaklarını açıklayan Başbakan Kaja Kallas, gelen tepkilerin ardından bu sayıyı 30'a çıkardı. Ancak başbakanının açıklaması başta Twitter olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında yayıldı. Tepkiler büyüdü. 

30 GÖÇMEN İÇİN PROSEDÜR

Başbakan Kaja Kallas, Afganistan'daki durumun gergin olmaya devam ettiğini belirterek, "31 Ağustos'ta ABD'nin tahliye görevinin sona ermesinden sonra insanların güvenli bir şekilde tahliyesi mümkün olmayabilir. Dolayısıyla ülkeler acil önlem almalı." dedi. Kallas, Estonya'nın Afganistan'daki yardım programlarına katılan, Afgan kadınlar ve gençler için daha iyi kalkınma fırsatları sunanlara yardım etmeye odaklanacaklarını söyledi.

Kimlerin Estonya'ya kabul edileceğine, Yabancıların Uluslararası Korunması Yasası temelinde Polis ve Sınır Muhafız Kurulu karar verecek. Estonya hükümetinden yapılan açıklamada, uluslararası koruma sağlama prosedürünün mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirileceği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...