Tgrt Haber
18 May 2023 08:52 - Güncelleme : 18 May 2023 09:40

Dünya'da sadece bir tane var! 38.1 milyon dolara satıldı

ABD’nin New York eyaletinde düzenlenen açık arttırma usulü ile dünyanın en eski ve eksiksiz el yazması Codex Sassoon olarak bilinen İncil'in satıldığını duyurdu.

incil,ibranice,yahudi

Sotheby's Müzayede evinden gerçekleştiren dünyanın en eski ve en eksiksiz yazılan İbranice İncil'inin satıldığını duyurdu. Bin 100 yıllık bir el yazması olarak bilinen Codex Sassoon'un İbranice İncil'in ciltli bir el yazması olan Halep Codex ve Leningrad Codex'ten daha eski olduğu biliniyor. Müzayede İbranice İncil'inin 38,1 milyon dolarlık fiyata satıldığını duyurdu.

İncil'e en yüksek teklifi veren isim ABD'nin eski Romanya büyükelçisi ve Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı Alfred H. Moses oldu. İncil'in İsrail'deki ANU Yahudi Halkı Müzesi'nin ABD'deki destekçileri adına satın alındığı ve aynı müzeye bağışlandığı belirtilirken, verilen teklifin ise şimdiye dek bir kitap veya belge için verilen en yüksek rakamlardan biri olduğu öğrenildi.

‘’KİTABI SATIN ALANIN ADINI TAŞIYOR’’

Codex Sassoon adını 900'lü yıllarda yazılan 1929'da kitabı satın alan ve 20. yüzyıl Yahudi ve İbrani el yazmalarının en önemli koleksiyonerlerinden olan David Solomon Sassoon'dan alıyor.

Ayrıca, Sotheby's Müzayede Evi fiyatın Leonardo da Vinci'nin Codex Leicester el yazması için 1994'te ödenen 30,8 milyon doları aştığına dikkat çekerken, verilen rakam buna rağmen şubat ayında yapılan 50 milyon dolarlık tahmin ve 2021'de herhangi bir kitap veya belge için ödenen en yüksek rakam olan ve ABD Anayasasının ilk baskısı için verilen 43,2 milyon doların altında kaldı.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...