Tgrt Haber
11 Ekim 2021 09:03

Cumbre Vieja Yanardağı’nda lav akışı hızlandı: Lavlar onlarca evi yuttu

İspanya’nın La Palma adasında 19 Eylül’den bu yana faaliyette olan Cumbre Vieja Yanardağı’nda lav çıkışı hızlanırken, onlarca bina daha lavlar tarafından yutuldu.

Cumbre Vieja Yanardağı’nda lav akışı hızlandı: Lavlar onlarca evi yuttu
ispanya,,yanardağ,,Cumbre Vieja Yanardağı,,la palma,

İspanya’nın La Palma adasında Cumbre Vieja Yanardağı 19 Eylül’den bu yana faaliyette. Kraterin kuzey duvarları dün çöktü. Çökmenin ardından lav çıkışı daha da hızlandı ve yeni lav akıntıları oluştu. Son 24 saatte 40 hektardan fazla alan yeni oluşan lav akıntıları yüzünden yok oldu. Todoque köyü daha önce tamamen tahliye edilmişti. Lavlar köyde sağlam kalan binaları ve tarlaları da haritadan sildi.

ZEHİRLİ GAZ TEHLİKESİ

Çökme sonrasında çıkan lavların oluşturduğu yeni akıntının yakında denize ulaşabileceğinden endişelenen yetkililer lavların denize ulaşması sonrası zehirli gaz salınımına neden olabileceği belirtiliyor.

LAVLAR KRATER DUVARLARINI ZAYIFLATIYOR

Yanardağdan çıkan lavların krater duvarlarında aşırı büyümeye yol açtığını belirten Volkanolog Ines Galindo dün yaptığı açıklamada, bu sebeple krater duvarlarının daha kırılgan hale geldiğini söyledi.  Galindo, yanardağ ağzından çıkan lavların miktarının artması kraterin duvarını zorlayarak çökmeye neden olduğunu belirtti. Çökmenin doğal bir süreç olduğunu ifade eden Galindo, şu anda kraterin doğu duvarının da çok yüksek olduğunu ve yakın zamanda çökme ihtimalinin bulunduğunu açıkladı.

BİN 281 BİNAYI YUTTU

İspanya’nın La Palma adasında 19 Eylül’den beri faaliyette olan Cumbre Vieja Yanardağı bu güne kadar toplam 525 hektarlık alanı yok etti ve 1281 binayı yuttu. Avrupa Komisyonu Copernicus Acil Durum Servisi’nin aktardığına göre, yanardağ nedeniyle adada yaşayan 6 bin kişi de tahliye edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...