Tgrt Haber
30 Ağustos 2021 12:25

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore'nin nükleer planını ifşa etti

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin nükleer silah için plütonyum ürettiği düşünülen nükleer reaktörü yeniden çalıştırmaya başlamış olabileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore'nin nükleer planını ifşa etti
birleşmiş milletler,,kuzey kore,,nükleer santral,

Birleşmiş Milletler'de bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından yayımlanan raporda Kuzey Kore'nin Yongbyon tesisindeki nükleer reaktörünü yeniden başlatmış olabileceği belirtildi. 

Nükleer silahlar için plütonyum ürettiği düşünülen reaktörde Temmuz ayından bu yana soğutma suyu tahliyesi yapıldığı, bu durumun rektörün tekrar başlamasının bir göstergesi olduğunu vurgulandı.

FAALİYETİNE DAİR İŞARETLER VAR

Kuzey Kore'nin nükleer programının merkezinde yer alan 5 megavat reaktörlü Yongbyon'da ayrıca radyokimyasal laboratuvarının Şubat ayı ortasından Temmuz başına kadar faaliyet yürüttüğüne dair işaretler olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore'nin nükleer planını ifşa etti

Raporda, "(Kuzey Kore'nin) Nükleer faaliyetleri ciddi endişe kaynağı olmaya devam ediyor. 5 megavatlık reaktörün ve radyokimyasal laboratuvarın işleyişine ilişkin yeni göstergeler derinden rahatsız edici" denildi.

2009 yılında Pyongyang yönetimi tarafından ülkeden sınır dışı edilen IAEA yetkilileri, uydu görüntülerinden incelemelerini sürdürüyor.

KIM JONG UN ABD'NİN TEKLİFİNİ REDDETMİŞTİ

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, eski ABD Başkanı Donald Trump ile 2019 yılında bir araya geldiği görüşmede, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların kaldırılması karşılığında Yongbyon reaktörünü kapatmayı önermişti. Trump ise reaktörün Kuzey Kore'nin nükleer programının sadece bir bölümünü oluşturduğunu, bunun yaptırımların kalkması için yeterli olmadığını belirterek öneriyi reddetmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...