Tgrt Haber
29 Mart 2022 22:53 - Güncelleme : 30 Mart 2022 00:14

ABD Başkanı Biden'dan Türkiye'deki müzakerelere ilk tepki

Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul'da gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna müzakereleri hakkında ilk kez konuştu.

ABD Başkanı Biden'dan Türkiye'deki müzakerelere ilk tepki

Bir aydan fazla süredir savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkes için bugün İstanbul'da bir araya geldi. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Dolmabahçe'deki müzakerelerin ardından barış havası eserken taraflardan ılımlı mesajlar geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, görüşmenin ardından ilk izlenimlerinin pozitif olduğunu belirtirken; Rus müzakere heyetinin başkanı Medinskiy ise Kiev ve Çernihiv'de gerilimi düşürme kararının ateşkes anlamına gelmediğini vurguladı.

Öte yandan savaşın başlangıcından bu yana Rusya'ya en sert yaptırımları uygulayan ülkelerin başında gelen Amerika Birleşik Devletleri'nden de müzakerelere ilişkin açıklama geldi. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'u ağırlayan ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptıkları görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Rusya-Ukrayna müzakereleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYORUZ"

Toplantıda bir gazetecinin "Rusya'nın bugün Kiev ve Ukrayna'nın kuzeyindeki başka bir şehirde askerlerini azaltacağı açıklamasına ilişkin görüşünüz nedir? Savaşta sona yaklaşıldığı olasılığını görüyor musunuz? Yoksa Rusya'nın yeni askeri çabalarını düzenlemek için zaman kazanmaya çalıştığını mı düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Biden şunları söyledi:

"Rusya'nın Eylemlerini görene kadar herhangi bir şey söyleyemem. Dediklerini yapacaklar mı göreceğiz. Bugün Türkiye'de müzakereler oldu. Ben de NATO ortaklarımız Fransa, Almanya ve İngiltere liderleri ile görüştüm. Rusların önerisinin ne olduğunun görülmesi konusunda bir fikir birliği var"

Biden, Rusya'nın adımlarını izlerken bir taraftan da Rusya'ya yaptırımları ve Ukrayna'ya savunma yardımlarını sürdüreceklerinin altını çizerek "Yaşanan gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz" dedi.

RUSYA'YA YAPTIRIMLAR ARTACAK

Öte yandan Rusya ve Ukrayna heyetlerinin barış için Türkiye'de bir araya gelmesinin ardındaın ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderleri konuyla ilgili telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Bu sabah Başkan Emmanuel Macron, Şansölye Olaf Scholz, Başbakan Mario Draghi ve Başbakan Boris Johnson ile görüştüm. Rusya'ya yönelik mali yaptırımları artırmaya ve Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam etme kararlılığımızı teyit ettik" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...