Tgrt Haber
13 Şubat 2022 22:25

Biden ve Zelenskiy, 'diplomasi ve caydırıcılık' üzerinde anlaştı

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Valdimir Zelenskiy telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider herhangi bir saldırganlığına süratle ve kararlı bir şekilde cevap verilmesi ile 'diplomasi ve caydırıcılık' üzerinde anlaştı.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Biden ve Zelenskiy Rusya'ya karşı ortak hareket edilmesi noktasında fikir birliğine vardı
Biden ve Zelenskiy Rusya'ya karşı ortak hareket edilmesi noktasında fikir birliğine vardı

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Valdimir Zelenskiy telefonda görüştü. Görüşmede Rusya'nın olası saldırısına karşı süratle ve kararlı bir cevap verileceğinde mutabık kalındı.

'DİPLOMASİ VE CAYDIRICILIK'

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Biden’ın ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yinelediği kaydedilerek, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir saldırganlığına süratle ve kararlı bir şekilde cevap vereceğini açıkça belirttiği aktarıldı.

Açıklamada, Biden ve Zelenskiy’nin Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağa cevap olarak 'diplomasi ve caydırıcılık' üzerinde anlaştıkları aktarıldı.

RUSYA'YA CİDDİ MALİYETLER GETİRECEKTİR

ABD’nin Ukrayna’daki vatandaşlarını ülkeden ayrılmaya çağırmasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün 1 saat 2 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmenin ardından ilk açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Görüşmede Rusya'nın Ukrayna sınırlarında artan asker konuşlandırmasının ele alındığı kaydedilen açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesi halinde ABD müttefikleri ile birlikte kararlı bir şekilde cevap verecek ve işgal Rusya’ya ciddi maliyetler getirecektir” denildi.

Ayrıca açıklamada Biden’ın, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesinin geniş çaplı insani acılara yol açacağını ve Rusya'nın itibarını zedeleyeceğini yinelediği ve ABD'nin Başkan Putin ile diplomasiyi tercih etmeye hazır olmasına rağmen, müttefikleriyle birlikte diğer senaryolara da eşit şekilde hazır olduğunu söylediği aktarıldı.

HİSTERİ ZİRVEYE ULAŞTI

Görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov iki liderin görüşmesini özetleyerek, “Ukrayna çevresindeki gergin durum bağlamında beklendiği gibi, Başkan Biden, Rusya karşıtı yaptırımlardan bahsetti. Ancak görüşmede bu konu üzerinde durulmadı. Başkan Putin, Rus tarafının yaklaşımlarından ayrıntılı olarak bahsetti. Rusya’nın ulusal güvenliğine dair sorunları çözme zamanının geldiğini açıkladı” ifadelerini kullandı.

Başkan Biden tarafından dile getirilen kaygıların Rusya tarafından dikkate alınacağını söyledi. Ayrıca Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov görüşme ile ilgili “Histeri zirveye ulaştı ancak Cumhurbaşkanları temasları sürdürme konusunda anlaştılar” dedi.

OLİMPİYATLAR BİTMEDEN İŞGAL OLABİLİR

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme ihtimalinin artması nedeniyle Ukrayna’nın başkenti Kiev Büyükelçiliğindeki bazı personellere ülkeden ayrılma talimatı vermişti.

Ayrıca ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün düzenlenen basın toplantısında Rusya’nın, 20 Şubat'ta sona erecek Pekin Kış Olimpiyatları bitmeden Ukrayna’yı işgal edebilme ihtimali olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...