Tgrt Haber

BBC Türkçe'den Türk İHA'ları üzerine çarpıcı analiz, öve öve bitiremediler

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: BBC Türkçe
25 Ağustos 2022 17:08 - Güncelleme : 25 Ağustos 2022 17:56
Türk İHA'ları Afrika'daki cihatçı gruplarla mücadelede etkin rol oynadı.
İHA,SİHA,Bayraktar,Afrika

Dünyada savaş dengelerini değiştiren Türkiye’nin milli ve yerli üretimi Bayraktar İHA'larına Afrika ülkelerinin de ilgisi giderek artıyor. Ukrayna'da süren savaşa vurduğu damga ile öne çıkan Türk İHA'ları ile ilgili BBC Türkçe çarpıcı bir analiz yayınladı. 

Türk İHA'ları Afrika'daki cihatçı gruplarla mücadelede etkin rol oynadı.

Türkiye’nin milli ve yerli Bayraktar İnsansız Hava Araçlarına (İHA) Afrika ülkelerinden de talep yuğun. BBC Türkçe tarafından Türk İHA’larının dünyadaki savaşlara, siyasete ve terör gruplarına etkisi üzerine  çarpıcı bir analiz yer aldı. Yazıda öncelikle Türk İHA’larının özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimini başlattığı ilk günlerde Kiev hükümetinin elinde kullanabileceği tek etkin silah olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Türk İHA’larının  2020'deki Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'ın Ermeni zırhlı güçlerini yenmesine ve geniş toprakları geri alması üzerindeki etkisine de değinildi. 

AFRİKA’DAN HANGİ ÜLKELER ALDI? 

Yazıda, geçen haftalarda Burkina Faso'dan güneye doğru ilerleyen cihatçı grupların sızmasını engellemek için mücadele eden Batı Afrika ülkesi Togo'ya Bayraktar TB2 sevkiyatı yapıldığı yer aldı. Mayıs ayında ise Nijer, Sahra Çölü'nün güneyindeki Sahel bölgesinde ve Çad Gölü çevresinde isyancı gruplara karşı yürüttüğü askeri operasyonlar için 6 adet TB2 satın aldı. Bayraktar'ın diğer Afrikalı müşterileri arasında Etiyopya, Fas ve Tunus yer alırken Angola da artan ilgiye değinildi. Yazıda “Bu güçlü gözetleme ve saldırı silahları kıtada ilk olarak 2019 başlarında Libya'da kullanıldı. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli hükümete bağlı güçler, doğudaki General Halife Hafter liderliğindeki isyancıları bu silahlar yardımıyla durdurmuştu” şeklinde ifadeler kullanıldı. 

CİHATÇI GRUPLARLA MÜCADELE

Yazıda Türk İHA’larının Afrika’daki cihatçı gruplarla mücadeledeki etkinliği de ele alındı. “Bu ülkeler, Sahel bölgesinin çalılık arazisinde hareket halinde ve motive cihatçı militanlara karşı mücadele ediyor. Cihatçı gruplar, motosikletli mobil birimler halinde, ücra yerlerdeki güvenlik güçlerine, jandarma karakolları, sınır geçişleri ve sivil topluluklara pusu kurup saldırılar düzenliyor. Nijer ordusu yıllardır bu sorunla boğuşuyor ve başkent Niamey'e birkaç saat mesafede, Burkina Faso ve Mali sınırında militanlarla savaşıyor. Hükümet birlikleri ayrıca ülkenin güneydoğusunu Boko Haram ve Batı Afrika Bölgesi İslam Devleti (ISWAP) saldırılarından korumak için zorlu bir mücadele veriyor. Ancak Togo için cihatçı tehdit nispeten yeni ve endişe verici bir durum. Geçtiğimiz on yıl içinde cihatçı militan grupların faaliyetleri orta Sahel'de (Mali, Burkina Faso ve Nijer) ve Fildişi Sahili, Gana, Togo ve Benin gibi kıyı ülkelerinin iç kesimleriyle sınırlı kaldı” denildi.

BBC Türkçe'den Türk İHA'ları  üzerine çarpıcı analiz, öve öve bitiremediler

ABD VE FRANSA'YA BAĞIMLILIĞI AZALTTI

Yazıda Türk İHA’ların uluslararası siyasete etkisi şöyle özetlendi: “Hem Togo hem de Nijer için Türkiye ile tedarik ortaklığı, eski sömürgeci güç Fransa ile yakın güvenlik ortaklıklarına bağımlılığı azaltma konusundaki kamuoyu tedirginliğini giderme bakımından siyasi açıdan da faydalı.” 

İHA DİPLOMASİSİ VE ASKERİ ORTAKLIK

Yazıya göre İHA’ların Ankara açısından da şöyle cazip yanları bunuluyor: "İHA diplomasisi" ve askeri ortaklık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sahra'nın güneyine yönelik dış politikasında önemli bir araç haline geldi ve havaalanıyla diğer kilit altyapıların inşası gibi daha uzun süredir devam eden politikaların tamamlayıcısı oldu.”


 

 

Kaynak: BBC Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...