Tgrt Haber
03 Ekim 2022 11:32 - Güncelleme : 03 Ekim 2022 12:24

Başörtüsüz fotoğrafıyla viral olan İranlı Dünya Rad tutuklandı! Hayatından şüphe ediliyor

İran'da gözaltındayken hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ardından protestolar devam ederken başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşıp, viral haline gelen Dünya Rad tutuklandı. Rad'ın nerede olduğunu ailesi dahi kimse bilemezken hayatından şüphe ediliyor.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: CNN International
Başörtüsüz fotoğrafıyla viral olan İranlı Dünya Rad tutuklandı! Hayatından şüphe ediliyor
iran,mahsa amini,protesto

İran'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından komalık bir halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ardından protestolar sürüyor. Kadınların saçlarını kesmesiyle başlayan protestolar İran halkının sokağa dökülmesiyle devam etti. Polisin sert müdahalesiyle beraber onlarca kişi hayatını kaybetse de İran halkı protestolardan vazgeçmedi, binlerce kişi gözaltına alındı.

Son olarak Dünya Rad isimli İranlı kadın, protestolara destek amacıyla İran'da bir mekanda başörtüsüz bir şekilde yemek yediği sırada çekildiği fotoğrafını sosyal medyada paylaştı. Rad'ın paylaşımı üzerine birçok kişi bu fotoğrafı silmesini, başının belaya gireceğini söylese de Rad, fotoğrafını silmedi ve o fotoğrafla sosyal medyada viral haline geldi.

Başörtüsüz fotoğrafıyla viral olan İranlı Dünya Rad tutuklandı! Hayatından şüphe ediliyor

Dünya Rad'ın kardeşi Dina Rad ise fotoğrafın yayılmasının ardından kardeşiyle kolluk kuvvetlerinin temasa geçtiğini kendisine söylenen yere gittikten sonra tutuklandığını ve sağlığından endişe ettiklerini açıkladı.

ABD'de yaşayan İran analisti Omid Memarian, "Başörtüsüz kahvaltıya gittiler. Tutuklandılar. İran'da başörtüsü politikası bu kadar acımasız/hastalıklı" dedi.

Başörtüsüz fotoğrafıyla viral olan İranlı Dünya Rad tutuklandı! Hayatından şüphe ediliyor

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Amini'nin hayatını kaybetmesi ülke genelinde tepkilere neden olmuş, protestolar başlamıştı. Tahran Emniyet Müdürlüğü, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

İran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarında polis memurları ve Devrim Muhafızlarına bağlı milislerin de bulunduğu en az 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Kaynak: CNN International
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...