Tgrt Haber
03 Ekim 2014 18:01

Almanya birleşmeyi kutladı

İki Almanya'nın birleşmesinin yıl dönümünde kutlamalar yapıldı.

Almanya birleşmeyi kutladı
almanya, merkel, birleşme, Avrupa haberleri, Avrupa,

İki Almanya'nın birleşmesinin 24. yıldönümü bu yıl Hannover kentinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Hannover'de dini ayinle başlayan törenlere Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel de katıldı. Törende Almanya'daki Müslüman ve Yahudi toplum temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Hidayet Çilkoparan da hazır bulundu.

Almanya Şansölyesi Merkel, birleşmenin Doğu Almanya'da yaşayanların cesareti ve protesto gösterileri sayesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Onların cesareti olmasaydı, onların baskıları olmasaydı, duvar yıkılmazdı" dedi.

Angela Merkel iki Almanya'nın birleşmesini tarihi bir şaheser olarak niteledi.

IŞİD ile mücadele

Güncel konular ile ilgili bir konuşma da yapan Merkel, terör örgütü IŞİD ile mücadelenin tüm dünya için bir meydan okuma olduğunu söyledi.

Merkel, savaşmak için yurt dışına gidenlerin ülke güvenliğini tehdit ettiğini ifade ederek, bu gibi kişilerin Almanya dışına savaşmaya gitmelerini engellemek için her türlü önlemin alınması gerektiğini belirtti.

Son günlerde medyaya yansıyan mültecilere yapılan kötü muameleye de değinen Merkel, bu durumu ''iğranç'' olarak niteledi.

Angela Merkel, Almanya'da Yahudilere ait merkezlerin daha çok polis tarafından korunmak zorunda kalındığını ve Antisemitizmin insanları tehdit etmesinin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

3 Ekim kutlamaları

Bu arada Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, evsahibi olarak Hannover'de iki gün sürecek şenliğin açılışını yaptı. Her eyaletin temsil edildiği şenliği yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Almanya'nın birleşmesinin yıldönümünde ana kutlamalar her yıl farklı bir eyalette düzenleniyor. Başkent Berlin'de de büyük bir kutlama yapılıyor. Brandenburg Kapısı'nın çevresinde kurulan şenliğe çok sayıda kişi katılıyor.

Berlin'de şehir merkezindeki Brandenburg Kapısı ile Zafer Anıtı arasındaki 17 Haziran Caddesi kutlamalar için kapatıldı. Etkinlik alanında dönme dolap ve çocuklar için oyun yerleri kurulurken, alanda müzikal etkinlikler de yapılıyor. Berlin Türk Folklor Cemiyet'i de Brandenburg Kapısı önünde bir gösteri sundu.

Berlin Türk Folklor Cemiyeti Başkanı Muzaffer Topal, Türk asıllı Alman vatandaşları olarak bu milli güne katıldıklarını belirterek, ''Biz de kendi sevincimizi dile getirmek için Karadenizli olmamız hasebiyle kemençemiz ve horonumuzla iki Almanya'nın birleşmesini kutlamak istedik. Çorbada bizim de tuzumuz olsun'' dedi.

Topal, artık burada yaşayan genç nesillerin de bu kutlamalara iştirak etmeleri gerektiğini ifade ederek, her sene olduğu gibi bu yıl da bu tarihi mekanda müzik gösterisi yaptıklarını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...