Tgrt Haber
26 Ocak 2024 11:58 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 12:16

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı Türk düşmanı lobilerini çıldırttı

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna son noktayı koyması sonrası Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına yeşil ışık yakması ABD'de tartışmalara neden oldu.

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, Euronews
ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı Türk düşmanı lobilerini çıldırttı
türkiye,f16,abd,kongre

Ankara'nın İsveç'in NATO üyelik talebinde son noktayı koyması ve akabinde ABD Başkanı Joe Biden'ın F-16 savaş uçaklarının satışı için Kongre'ye mektup göndermesinin ardından aralarında ABD'de Yunan, Ermeni, Kürt ve Hindu örgütleri harekete geçti. 

Euronews'in haberine göre örgütler, ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışının engellenmesi ya da bu satışın kontrol edilmesini istiyor. Kendilerini "Türkiye İçin Savaş Jetlerine Hayır Koalisyonu" (#NoJetsForTurkey) olarak isimlendiren grup, ABD Kongresi'nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komiteleri'nin liderlerine mektup göndererek, F-16 savaş uçağının olası Türkiye'ye satışıyla ilgili son detayların kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini istedi.

Mektup, Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Kürdistan'ın Amerikalı Dostları (AFK), Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Hindu Amerikan Vakfı (HAF), Hristiyanların Savunma organizasyonu (IDC) ve Orta Doğu Forumu (MEF) tarafından imzalandı. Lobi kuruluşları Ankara'yı, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı, Amerikan jetlerinin alımı için müzakerelerde bir pazarlık kozu olarak kullanmakla suçladı. 

"MEKANİZMA KURULSUN"

Örgütler, "Türkiye'nin, bu savaş uçaklarını nasıl kullanacağına dair sorumlu tutulacağı bir mekanizma kurulması" çağrısında bulundu. 

Mektupta, "Türkiye'ye silah transferinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacağı ve çatışma olasılığını arttıracağı konusunda ciddi endişelerimiz var. Türkiye daha önce Amerikan F-16'larını Dağlık Karabağ'a saldırması için Azerbaycan'a ödünç vermiş, Suriye'deki Kürt ortaklarımızı bombalamak için kullanmış, Yunan hava sahasını ihlal etmek ve Yunanistan'ın egemenliğini tehdit etmek için kullanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı Türk düşmanı lobilerini çıldırttı

MEKTUPLU ÇAĞRI BİR GÜN SONRA GELDİ

Mektuplu çağrı, Beyaz Saray'ın Kongre'deki önemli komitelerin liderlerine birer mektup göndererek, Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılım sürecini tamamlamasının ardından F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetini duyurmasından bir gün sonra geldi.

15 GÜNLÜK SÜRELERİ VAR

Savaş uçağı anlaşmaları üzerinde Senatörler, Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Meclisi üyeleri Mike McCaul ve Gregory Meeks gibi isimler önemli etkiye sahip kişiler olarak öne çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın satışa dair Kongre'ye resmi bildirim yapmasından sonra Senato ve Temsilciler Meclisi'nin lehte ya da aleyhte tepki göstermek için 15 günlük bir süreleri bulunuyor.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı Türk düşmanı lobilerini çıldırttı

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Gönderilen mektubun birer kopyasının lobilerin internet sitelerinde herkese açık bir imza kampanyası şeklinde paylaşılması da dikkat çekti. Mektubun tam içeriği ise şu şekilde;

"Sayın Senatör,

Sizi, bölgedeki ABD ve NATO çıkarlarını defalarca baltalayan bir ülke olan Türkiye'ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin satışını engellemeyi amaçlayan NDAA Senato Değişikliği #5754'ü desteklemeye çağırmak için yazıyorum. 

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez tarafından sunulan bu değişiklik, Başkan'ın Kongre'ye böyle bir transferin ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğuna dair bir sertifika sunmadığı ve söz konusu F-16'ların Türkiye tarafından bir NATO müttefiki olan Yunanistan'ın tekrarlanan izinsiz bölgesel uçuşlarında kullanılmamasını sağlamak için atılan somut adımların ayrıntılı bir tanımını içermediği sürece Başkan'ın Türkiye'ye yeni F-16'lar veya F-16 yükseltme teknolojisi veya modernizasyon kitleri satmasını veya ihraç etmesini yasaklamaktadır.

Amerikan silah sistemlerine erişim, Türkiye'nin sahip olduğu bir hak değil, kazanması gereken bir ayrıcalıktır ve ABD Temsilciler Meclisi de benzer bir yasayı çoktan onaylamıştır. Bu nedenle sizi, önerilen NDAA değişikliğinde belirtilen koşullar yerine getirilene kadar jetlerin veya yükseltme kitlerinin satışını engelleyecek 5754 sayılı Senato Değişikliğini desteklemeye çağırıyorum. 

Bu konudaki görüşlerimi dikkate aldığınız için teşekkür ederim."

Kaynak: TGRT Haber, Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...