Tgrt Haber
04 May 2022 10:16 - Güncelleme : 04 May 2022 10:48

AB’den Rusya’ya yeni yaptırım kararı: Rusya'dan petrol ithalatı durdurulacak

Son dakika haberi: Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı savaşta 70’inci güne girilirken Avrupa Birliği’nden Moskova yönetimine karşı yeni yaptırım hamlesi geldi. Avrupa Birliği Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını içeren yeni yaptırımlar teklif etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Putin'in yaptıklarının yanında kalmaması gerektiğini ifade ederken yaptırımların sadece petrol ile sınırlı kalmayacağı ve Sberbank'a da sıçrayacağını söyledi. Teklifin kabul görmesi durumunda diplomatik kaynaklar Rus petrolüne bağımlığı yüksek olan Macaristan ve Slovakya'ya ise 2023'ün sonuna kadar uzun bir süre tanınacağını dile getirdi.

AB’den Rusya’ya yeni yaptırım kararı: Rusya'dan petrol ithalatı durdurulacak

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 2 ay geride kaldı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği savaşta milyonlarca kişi ülkelerini terk ederek farklı ülkelere sığındı. Savaş ile birlikte başta ABD olmak üzere çok sayıda ülke Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarını tek tek açıklarken Moskova yönetimi en çok yaptırım uygulanan ülke konumuna geldi.

RUS PETROLÜNE YENİ YAPTIRIM

Yaşanan yaptırım hamleleri küresel çapta enerji piyasasına da damga vurdu. Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz aylarda rekor kırarken Moskova yönetimi doğal gaz ihracat ettiği düşman ülkelere ise ‘Rus rublesi’ şartı koydu. Polonya ve Bulgaristan’a gazı keserken Avrupa Birliği’nden yeni yaptırım hamlesi geldi.

RUSYA’YA TAM BİR İTHALAT YASAĞI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'na yaptığı açıklamada, "Bugün, tüm Rus petrolünün Avrupa'dan yasaklanmasını önereceğiz.” İfadelerini kullanırken salonda alkış sesleri yükseldi.  Strasbourg, “Bu, tüm Rusya'ya tam bir ithalat yasağı olacak" dedi.

AVRUPA EKONOMİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİYİ AZA İNDİRME SÖZÜ

Von der Leyen, Komisyonun önlemlerinin altı ay içinde Rus ham petrol arzını ve 2022'nin sonuna kadar rafine ürünleri aşamalı olarak durdurmayı içerdiğini söyledi. Avrupa ekonomileri üzerindeki etkiyi en aza indirme sözü verdi. Rus gazına bağlı olan Avrupa ülkelerine dikkat çeken Von der Leyen, “Rus petrolüne olan bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık konuşalım, kolay olmayacak çünkü bazı üye ülkeler Rus petrolüne büyük ölçüde bağımlı, ancak bunu yapmak zorundayız" dedi.

“PUTİN’İN YANINA KALMAYACAK”

Putin’in savaş nedeniyle yüksek bir bedel ödemesi gerektiğini ifade eden Von der Leyen, “Bunun yanına kalmayacak" dedi.

SADECE PETROL DEĞİL…

Petrolün yanı sıra yaptırımların Rusya'nın en büyük borç vereni Sberbank'ı (SBER.MM) ve diğer üç bankayı  ve SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılmış birkaç bankaya ekleyecek. Von der Leyen, "SWIFT Sberbank'ı  açık ara Rusya'nın en büyük bankası ve diğer iki büyük bankayı ortadan kaldırdık. Bununla, Rus finansal sistemi için sistematik olarak kritik olan bankaları ve Putin'in yıkımı başlatma kabiliyetini ortadan kaldırdık" dedi.

MACARİSTAN VE SLOVAKYA’YA UZUN SÜRE VERİLECEK

Konuya yakın diplomatlara göre, Rus petrolünün hızla kesilmesine karşı çıkan Macaristan ve Slovakya'ya, Rus petrolünü kesmek için 2023'ün sonuna kadar daha uzun bir süre verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...