Tgrt Haber
08 Kasım 2022 09:07 - Güncelleme : 08 Kasım 2022 11:19

ABD Başkanı için 'topal ördek' ifadesi ne demek? Ara seçimler başkanlık için bir ipucu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bugün gerçekleşecek olan seçim, 2024 yılındaki başkan adayı için bir ipucu olacak. Bu sebeple seçim sonucunun Başkan Joe Biden’ın Beyaz Saray’da kalan iki yılı üzerinde büyük bir etkisi olacak. Peki ABD'deki Kongre seçimleri ne ifade ediyor? Başkan için 'Topal ördek' ne anlama geliyor? 

ABD Başkanı için 'topal ördek' ifadesi ne demek? Ara seçimler başkanlık için bir ipucu
abd,seçim,joe biden,donald trump

ABD'de bugün Kongre ara seçimleri yapılacak. Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'nun üçte biri yenileniyor. Meclisin 435 üyesi ile 35 senatör için sandık başına gidilecek. Temsilciler Meclisi ve Senato, Amerikan Kongresi'nin alt ve üst kanadını oluştururken eyaletler, Temsilciler Meclisi'ne nüfusları oranında üye gönderiyor. Senato'da ise her eyalet, nüfusuna bakılmaksızın iki sandayeyle yani eşit olarak temsil ediliyor. Senato'ya, Başkan Yardımcısı başkanlık ediyor. Oylamalarda eşit oy çıkması durumunda Başkan Yardımcısı'nın oyu belirleyici oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan'ın görev süresi dört, Temsilcilerin iki, senatörlerin altı yıl. Ülkede iki yılda bir Kongre seçimleri yapılıyor. Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'nun üçte biri yenileniyor. Başkan ise dört yılda bir seçiliyor.

BAŞKAN İÇİN 'TOPAL ÖRDEK' İFADESİ

Yasama ve yürütme farklı zamanlarda yenilendiği için yönetim ile Kongre çoğunluğu aynı partiden olmayabiliyor. Başkan'ın partisinin Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluk olmaması durumu söz konusu olabiliyor. Bu durumdaki Başkan için "topal ördek" ifadesi kullanılıyor. Başkan'ın Kongre'den izlediği politikaya uygun yasaları çıkartması zorlaşıyor hatta imkansız hale gelebiliyor.

ABD Başkanı için 'topal ördek' ifadesi ne demek? Ara seçimler başkanlık için bir ipucu

KİM KAZANABİLİR?

Son iki yılda Demokrat Parti hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da çoğunluğa sahip. Bu sayede Başkan Joe Biden'ın istediği yasaları geçirmekte işi kolaydı. Fakat Demokratlar, Cumhuriyetçiler üzerindeki üstünlüğü çok az bir farkla oluşturdu. Şimdi başa baş bir yarış olması bekleniyor. Anketler Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ni alabileceğini, Senato’da ise Demokrat Parti’nin üstünlüğünün süreceğini gösteriyor.

ARA SEÇİMLERİN SONUÇLARI NE OLACAK?

Beyaz Saray'daki parti genelde sandalye kaybediyor. Demokratlar, Temsilciler Meclisi ve Senato’daki çoğunluklarını korumayı başarabilirse, Biden iklim değişimi, kamusal sağlık programları, kürtaj hakkının korunması ve bireysel silahlanmanın sıkılaştırılması planlarını uygulamaya devam edebilir. Cumhuriyetçiler her iki kanatta da üstünlüğü ele geçirirse, Biden’ın planlarını durdurabilir.

SORUŞTURMALARIN AKIBETİ SEÇİMLERE BAĞLI

Bu durumda Cumhuriyetçiler, soruşturma komitelerini de kontrol edecek duruma gelebilir ve 6 Ocak 2021’de eski Başkan Donald Trump taraftarlarının Kongre saldırısı konusundaki soruşturmayı durdurabilirler. Ancak bu komisyonun çalışmalarını yıl sonunda tamamlaması bekleniyor.

Ayrıca, Joe Biden’ın oğlunun Çin’deki iş ilişkileri ve Amerikan askerlerinin Afganistan’dan aniden çekilmesi gibi başlıklarda yeni soruşturmalar başlatabilirler.

Biden’ın aralarında ABD Yüksek Mahkemesi’nin de bulunduğu yerlere yeni atamalar yapması zorlaşır. Cumhuriyetçilerin hakimiyeti, Biden’ın dış politikasına darbe vurabilir. Özellikle de Rus işgaliyle savaşan Ukrayna’ya yardım konusunda.

ARA SEÇİMLER BAŞKANLIK İÇİN BİR İPUCU

Ara seçimler, 2024’te Cumhuriyetçilerin başkan adayının kim olacağı konusuda ipucu verebilir. Donald Trump’ın desteklediği adaylar kötü bir performans sergilerse, Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı için destek alması zorlaşır. Florida ve Teksas’ta Cumhuriyetçi Valiler Ron DeSandis ve Greg Abbot yeniden seçilmeyi başarırlarsa, Beyaz Saray şansları olabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...