Tgrt Haber
24 Eylül 2015 03:35

360 milyon yıllık balık mezarlığı bulundu

Arkeologlar Afrika'da yapılan kazılarda koelakant balığının en eski türüne ait fosiller ortaya çıkardı.

360 milyon yıllık balık mezarlığı bulundu
balık, arkeolog,

Bulunan 30 fosilin 360 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtildi.Güney Afrika'nın Eastern Cape bölgesinde yapılan kazılarda, modern adı latimeria olarak bilinen koelakant balığına ait mezarlık ortaya çıkarıldı. Balığın bilinen en eski örneklerini içerdiği belirtilen alanda bulunan türe Serenichthys kowiensis adı verildi. Güney Afrika'nın Witwatersrand ve ABD'nin Chicago Üniversiteleri tarafından ortak gerçekleştirilen çalışmada, fosillerin koelakant balığının gelişimi hakkında yeni bilgiler sunacağı belirtildi. Araştırmada yer alan Michael Coates, 'balığın birçok modern tür gibi sığ ve yosun dolu sularda yetiştiğini' belirtti.

400 milyon yıl öncesine uzanan Devonyan Dönemi'nde yaşadığı tahmin edilen koelakantın bugüne kadar beş türü bulundu. Afrika'da bulunan ilk koelakant olan Serenichthys ise balığın oluşumu hakkında yeni soru işaretleri doğurdu.

Latimeria balığını en çok yansıtan türlerin Devonyan Dönemine ait olduğunu belirten Coates, bulunan fosillerin koelakantın ilk kez yakalandığı Chalumna Nehri'nden 160 kilometre mesafede yer aldığına dikkat çekti. Nesli milyonlarca önce tükendiği düşünülen balık ilk kez 1938'de bu nehirde yakalanmıştı.

Günümüzde Hint Okyanusu ve Endonezya açıklarında yaşayan Latimeria chalumnae ve Latimeria menadoensis türleriyle hayatta olan koelakant, en nadir balık türlerinden biri olmasının yanı sıra birçok soru işaret sakladığı geçmişiyle de bilim insanlarının kafasını kurcalıyor. Yaklaşık 70 milyon yıl önce, Kretase Dönemi sonlarında yok olduğu sanılan balık, canlı fosil olarak da adlandırılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...