Tgrt Haber
03 Mart 2024 09:41 - Güncelleme : 03 Mart 2024 10:14

30. yaşa basma sendromunu ortadan kaldıracak 400 bin TL'lik öneri

İngiltere'de 30 yaşına basanların depresyonunu ortadan kaldıracak bir öneri Lordlar Kamarası'nın Muhafazakar bir üyesinden geldi. Lord David Willets, 'yurttaşlık mirası' kapsamında hükümetin 30 yaşındaki herkese 10 bin sterlin yani 400 bin TL vermesi önerisinde bulundu. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Guardian
30. yaşa basma sendromunu ortadan kaldıracak 400 bin TL'lik öneri
ingiltere,para

İngiltere'nin yeni tartışma konusu 'yurttaşlık mirası' oldu. Servetin kuşaklar arasında el değiştikçe artan eşitsizlikle mücadelesinin zorlaştığını dile getiren Lordlar Kamarası'nın Muhafazakar bir üyesi, 30 yaşına basanları sevindirecek bir öneri sundu. 

Lord David Willetts, yaklaşan ve son derece eşitsiz olan nesiller arası servet transferini dengelemek için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Lord David'in çözümü ise bir sonraki hükümetin, 30 yaşındaki herkese 10 bin sterlinlik yani 400 bin TL'lik 'yurttaşlık mirası' vermesi. 

EŞİTSİZLİK DAHA DA DERİNLEŞECEK

Lord David Willetts "çok zengin mirasçılarımız olacak ve ev alma basamaklarına hiç çıkamayıp yaşlanana kadar kirada oturan kişi sayısı artacak" uyarısını yaptı. Yeni analizler de Y kuşağına 1,5 trilyon sterlinlik (yaklaşık 6 trilyon TL) son derece eşitsiz servet aktarımının eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini ortaya koydu. 

Muhafazakar Partili Lord, 'yurttaşlık mirası' kavramını yeniden gündeme getirerek, enginliği yaymak için yeterince şey yapılmadığını söyledi. 

30. yaşa basma sendromunu ortadan kaldıracak 400 bin TL'lik öneri - 1. Resim

İlk kez 6 yıl önce, Kuşaklararası Komisyon'a başkanlık ederken böyle bir plan öneren Lord Willetts şunları söyledi: 

''Muhafazakar ya da İşçi Partili olmanız fark etmez, mirasın daha önemli, kazancınsa daha önemsiz olduğu bir dünya daha kapalı ve sosyal hareketliliğin daha az olduğu bir toplum demektir. Miraslar artık insanlara hayatlarının epey geç dönemlerinde geliyor. Bu durum, torunların faydalanacağı bir miras modelini güçlendirecek.''

Muhafazakar Partili Lord, The Guardian'a, programın miras vergisi ödeme eşiğinin aşağı çekilmesi, muafiyetlerin kaldırılması ve yüzde 40'lık vergi oranının düşürülmesiyle finanse edilebileceğini söyledi.

30. yaşa basma sendromunu ortadan kaldıracak 400 bin TL'lik öneri - 2. Resim

Y KUŞAĞI GELİRİNİ SADECE YÜZDE 5 ARTIRDI

Aynı yayın için Mali Araştırmalar Enstitüsü (Institute for Fiscal Studies/IFS) tarafından yapılan analiz, 1981 ve 1996 arasında doğan Y kuşağının, hızla yükselen emlak fiyatlarından ve nihai maaş emekliliklerinden yararlanan ebeveynlerinden her birine ortalama 150 bin sterlin (yaklaşık 6 milyon TL)  miras kalacağını ortaya koydu.

Ancak IFS, Y kuşağında her 10 kişiden birinin hiçbir şey alamayacağını, en tepedeki yüzde 10'luk kesiminse yıllık miras devirlerinin üçte bir oranında artarak 2033'e kadar 145 milyar sterline (yaklaşık 5,7 trilyon TL) ulaşması nedeniyle her birinin 500 bin sterlinden (yaklaşık 20 milyon TL) fazla alacağını ortaya koydu.

Sonuç olarak, düşünce kuruluşuna göre miras, ailelerin en yoksul beşte birlik kesiminden gelen Y kuşağı için yaşam boyu gelirlerini yalnızca %5 artırırken, en zengin beşte birlik kesim için bu oran %29 olacak.

Kaynak: Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...