Tgrt Haber
05 Kasım 2021 07:12

"3. Dünya savaşı çıkabilir" Bosna'nın milli şairi Prof. Dr. Latiç, Balkanlarda kurulan tezgâhı anlattı

Aliya İzzetbegoviç’in yakın dostu ve Bosna'nın milli şairi Prof. Dr. Cemaleddin Latiç, Balkanlarda kurulan tezgahı anlattı. 1. ve 2. Dünya Savaşlarının bu bölgede çıktığını hatırlatan Latiç, süper güçlerin bölgeye büyük çaplı yığınak yaptığını ve Sırpların yükselttiği gerilimin dozunun düşürülmemesi halinde 3. Dünya Savaşı’nın aynı bölgede çıkabileceğini söyledi.

"3. Dünya savaşı çıkabilir" Bosna'nın milli şairi Prof. Dr. Latiç, Balkanlarda kurulan tezgâhı anlattı
bosna hersek,sırp,savaş,cemalettin latic

Sırp lider Milorad Dodik, kendi ordularını kuracaklarını ve ayrılmak istediklerini açıkladı. BM “Yeni savaş kapıda” uyarısını yaptı. Bosna Millî Marşı’nın şairi ve Aliya İzzetbegoviç’in yakın arkadaşı ve mücadele ortağı Prof. Dr. Cemaleddin Latiç de kimin hangi hesabı yaptığını anlattı: Sırplar gerilimi kasıtlı olarak yükseltiyor. Bölgeyi yeni bir kaosa sürüklemek istiyorlar. 1. ve 2. Dünya Savaşları buradan çıktı. Şu an süper güçler bölgeye yığınak yapıyor. İskeçe, Dedeağaç çıkarmaları ve Kosova, Arnavutluk aksındaki kriz, tehlikenin habercisi. Şayet gerilimin dozu düşürülemez ise 3. Dünya Savaşı yine aynı noktada patlak verir. Türkiye her açıdan gücünü hissettirmeli.

3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKABİLİR

Sırp tarafından gelen açıklamalar Bosna Hersek’te tansiyonu yeniden yükseltti. Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik, bağımsız ordu, yargı ve vergi düzenlemesine gidecekleri yönünde ayrılıkçı ifadeler kullandı. Sırp tarafının gerilimi kasıtlı olarak yükselttiğini belirten Bosna Millî Marşı’nın yazarı ve Bosna savaşının lider kadrosundan Prof. Dr. Cemaleddin Latiç, Sırpların bölgeyi yeni bir kaosa sürüklemeye çalıştığını söyledi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının çıkış noktasının bu bölge olduğunu vurgulayan Latiç, “Şu anda süper güçler bölgeye büyük çaplı yığınak yapıyor. İskeçe, Dedeağaç çıkarmaları, Kosova, Arnavutluk aksında yaşanan kriz, tehlikenin habercisi ve tetikleyici unsurları. Şayet gerilim dozu düşürülemez ise 3. Dünya Savaşı aynı bölgeden çıkar” diye konuştu.

Bosna savaşının lider kadrosundan ve Bosna Millî Marşı’nın yazarı Prof. Dr. Cemaleddin Latiç

BÜYÜK SIRBİSTAN HAYALİ

Prof. Dr. Cemaleddin Latiç, Karadağ (Montenegro) Kosova, Bosna ve Makedonya’yı içerisine alan coğrafyada Sırpların, “Büyük Sırbistan” hayali kurduğunu söyledi. Sırpların bu amaçları için silah ve cephane yığdığını ancak an itibarıyla katliam için yeterli güce sahip olmadıklarını belirten Latiç, “Yakın vade hesapları kaos üretmek ve gerekli zemini oluşturmak. Avrupa ve Rusya’dan taviz koparmaya ve daha fazla destek almaya çalışıyorlar” dedi.

BOŞNAK MÜSLÜMANLARI TEHDİT OLARAK GÖSTERİYORLAR

Sırpların ‘Avrupa’nın ortasındaki Boşnak Müslüman varlığını Batılılara tehdit olarak gösterip ikna etmeye çalıştığını ve Rusya’nın ise Putin ile birlikte Pan Slav idealini gerçekleştirmeye çalıştığını belirten Latiç, “Sırpları da sadık müttefik ve bölgeyi dönüştürmekte etkin araç olarak görüyor. Şayet 92-95 döneminde bugünkü Rusya olsa her şey çok başka olurdu” dedi.

SIRPLAR DEVLETİ İŞLEMEZ HALE GETİRİYOR

Latiç, yönetimin diğer ortağı olan Sırpların Bosna Hersek’te devleti işlemez hâle getirdiğine dikkat çekti. Barış Gücü’nün görev süresinin 5 Kasım’da dolacağını belirten Latiç, Sırp tarafının zamanlamasının çok önemli olduğunu ve çıkarılmak istenen kaosa bu açıdan da bakılması gerektiğini söyledi. Sırpların şu anda devleti işlemez hale getirdiğini vurgulayan Latiç, “Bir yandan kendi kamuoyunu hazırlıyorlar, diğer yandan Avrupa ve Rusya’dan daha fazla taviz koparmaya, güç yığmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise aldığı kararla, tartışmaların devam ettiği bölgeye yönelik Bosna Hersek'teki Avrupa Birliği Barış Gücü’nün görev süresini 12 ay daha uzattı.

TÜRKİYE GÜCÜNÜ ARTIRMALI

Sırp askerlerin korkak olduğuna ve savaşmaktan çok katliam yaparak sonuç almak istediğine vurgu yapan Prof. Dr. Cemaleddin Latiç, mevcut dünya konjektörünün Sırpların lehine olmadığı görüşünü savundu. Osmanlıyı yıkan olumsuz gelişmelerin de merkez odağı olarak bölgeyi gösteren Aliya İzzetbegoviç’in yakın arkadaşı ve mücadele ortağı olan Latiç,"Türkiye, bölgede her açıdan gücünü daha fazla hissettirmeli. Burada olmalı" dedi. Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Bakir İzzetbegoviç’in bu süreçte Türkiye’ye yaptığı ziyaret ise Latiç’e göre önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...