Tgrt Haber
22 Haziran 2021 17:17

Yerli aşının ismi nedir? TURKOVAC açılımı, anlamı, özellikleri

Yerli aşının ismi ile ilgili beklenen açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli kovid-19 aşısının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı. Peki, TURKOVAC anlamı nedir? TURKOVAC özellikleri nelerdir?

Yerli aşının ismi nedir? TURKOVAC açılımı, anlamı, özellikleri
Yerli aşı,FAZ 3,Sağlık Bakanlığı,TURKOVAC

Yerli aşıda FAZ-3 çalışması resmen başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TURKOVAC"ın Ankara'da gerçekleşen çalışmalarına canlı olarak katıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'da Ankara Şehir Hastanesi'nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi ve açıklamalarda bulundu.

Yerli Kovid-19 aşısının Faz-3 çalışması kapsamında aşılama programı gönüllülerle yürütülüyor. Söz konusu aşılama programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çevrim içi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yerli kovid-19 aşısının adının TURKOVAC olduğunu tüm dünyaya canlı yayında duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, “Bu konuda benim şahsen gönlümden geçen şu olabilir; hem ülkemizin tamamında dil noktasında kolaylık açısından; TURKOVAC.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TURKOVAC HAKKINDA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı;

“Ben de çok çok teşekkür ediyorum, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ülkemizde geliştirilen yerli aşılardan üçüncü faza geçen bu ilk çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum.

Salgınla mücadelede dünyada bilinen en etkili ve yaygın araç aşılar. Türkiye Çin ve Almanya başta olmak üzere somut neticeye ulaşan tüm aşıların tedariki ve uygulamasında oldukça ileri bir düzeydedir.

İnşallah birkaç hafta içinde ülkemizdeki 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız. Salgınla mücadelede ve aşılamada mesafe kat ettikçe kısıtlamaları da birer birer kaldırıyor veya azaltıyoruz. Haziran ayı başıyla birlikte pek çok alanda milletimize rahat nefes aldıracak açılımları zaten başlatmıştık. Dün de Temmuz ayıyla birlikte sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere pek çok konuya ilişkin mücadelelerimizi ve müjdelerimizi milletimizle paylaştık.

Bu salgının ne kadar süreceği belirsizdir. Ülkemizi salgın cenderesinden bir an önce kurtarmak, milletimizin sağlığını güvence altına almak için kendi aşımıza sahip olmamız kritik öneme sahiptir. Artık kendi aşımıza sahip olma konusunda son dönemece girmiş bulunuyoruz.”

TÜM İNSANLIĞIN AŞISI “TURKOVAC”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Ekonomi Forumu'na gönderdiği video mesajda, aşı meselesinin yeni adaletsizliklere yol açmaması gerektiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında ''Yıl sonuna doğru kullanıma hazır hale getirmeyi planladığımız milli aşı çalışmalarımızı da bu hassasiyetle yürütüyoruz. Türkiye'nin geliştirdiği COVID-19 aşısının inşallah milletimizle birlikte tüm insanlığın da aşısı olacağının müjdesini buradan paylaşmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

FAZ 3 ÇALIŞMASI NE DEMEK?

Yerli aşıda faz 3 çalışmalarına başlandı. Aşı çalışmalarıyla ilgili faz 3 terimi merak konusu oldu.

Faz 0 çalışması;

Geliştirilen ilacın deney hayvanlarında ya da insanlarda mikrodozlar halinde uygulanarak etkene verilen cevap araştırılır.

Faz 1 çalışması:

İlacın farmakokinetik özellikleri, toksisitesi, biyoyararlanımı, farmakolojik etkileri az sayıda sağlıklı gönüllüde araştırılır. Bu fazın ana amacı güvenlilik olur. 

Faz 2 çalışması:

İlacın etkili doz sınırları, klinik etkinliği, biyolojik aktivitesi, yarar ve güvenilirliği az sayıdaki hastada araştırılır. Bu aşamada optimum doz ve doz aralıkları hesaplanılır. Bu fazın ana amacı etkinlik ve güvenirliliktir.

Faz 3 çalışması:

Birinci ve ikinci aşamayı geçen ilaçlar daha geniş bir populasyonda denenir ve plasebo kontrollü çalışmalarla güvenilirliği, karşılaştırmalı çalışmalarla etkinliği araştırılır. Fazın ana amacı etkinliğin kanıtlanması ve yan etkilerin izlenmesi olur.

Faz 4 çalışması:

İlk 3 aşamayı geçen ilaçlar ruhsat alır ve pazara çıkarılır. İlaç pazara çıkarıldıktan sonra yapılan her türlü çalışma 4. faza aittir.

Yerli aşıda gönüllü olmak için BURAYA tıklayın

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...