Tgrt Haber
21 Mart 2016 10:36 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:07

Saatler ne zaman ileri alınacak - Yaz saati uygulaması 2016 ne zaman başlayacak

Yaz saati uygulaması yaklaştıkça vatandaşlar saatler ne zaman ileri alınacak merak ediyor. Saatler ne zaman ileri alınacak, Saatler ne zaman ileri alınıyor, Saatler ileri mi alınacak geri mi, yaz saati uygulaması ne zaman, Yaz Saati Uygulaması 2016 ne zaman belli oldu.

Saatler ne zaman ileri alınacak - Yaz saati uygulaması 2016 ne zaman başlayacak
Saatler ne zaman ileri alınacak, Saatler ne zaman ileri alınıyor, Saatler ileri mi alınacak geri mi, yaz saati uygulaması ne zaman, Yaz Saati Uygulaması 2016, yaz saati, saatler ne zaman ileri alınacak, türkiye&tt2;de saatler ne zaman ileri alınacak,

Yaz saati uygulaması yaklaştıkça vatandaşlar saatler ne zaman ileri alınacak merak ediyor. Saatler ne zaman ileri alınacak, Saatler ne zaman ileri alınıyor, Saatler ileri mi alınacak geri mi, yaz saati uygulaması ne zaman, Yaz Saati Uygulaması 2016 ne zaman belli oldu. Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır. Yaz saati uygulaması hakkında gelişmeler oldukça size aktaracağız.

SAATLER NE ZAMAN İLERİ ALINACAK?

Türkiye gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla birçok dünya ülkesiyle birlikte yaz saati uygulamasına geçecek. Mart ayının son Pazar günü olan 27 Mart günü saatler gece 03.00'ı gösterdiğinde bir saat ileri alınacak. Yaz saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlemişti. Yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi gününden itibaren yeniden 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 arasında başlayacak.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması ilk defa 1895 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir

AZERBAYCAN YAZ SAATİ UYGULAMASINA GEÇMİYOR

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karara göre, Azerbaycan'da 27 Mart 2016'da planlanan yaz saati uygulamasına geçilmeyecek. Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Yönetim Kurulu, ülkede yaz ve kış saati uygulamalarının kaldırılmasını önermişti. Gerekçe olarak saatlerde yapılan değişikliklerin sağlık sorunlarına, bilgi teknolojileri sistemlerinin uluslararası saat sistemiyle senkronize olmasında bazı zorluklara neden olduğu gösterilmişti. Bakanlar Kurulu'nun 1997'de aldığı kararla Azerbaycan, her yıl ekim ayının son pazar günü kış, mart ayının son pazar günü ise yaz saati uygulamasına geçiyordu.

BİLGİSAYAR İÇİN SAAT AYARI NASIL YAPILIR?

Bu yıl ilk kez ertelenen kış saati uygulaması tarihi için  bilgisayarlarda otomatik olarak saatlerini daha önceden belirlenen zamanda otomatik olarak geriye alacak. Bilgisayarınızın bu duruma hazır olması için Microsoft, bugünden bu özel duruma çözüm bulmak adına ufak bir güncelleme yayınlamış durumda. Güncellemeyi indirdiğinizde 25 Ekim'de Windows PC'ler saatleri otomatik olarak geri almayacak ve 8 Kasım'da bunu yapacak. Hazırlanan bu güncelleme Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden dolayı manuel şekilde güncellemeyi kurmanız gerekmektedir.
buna rağmen güncelleme dışında da bilgisayarınızın saatleri otomatik olarak geri almasını engelleyebilirsiniz. Bunun için Tarih ve Saat ayarlarına girip 'Gün ışığından yararlanma saati için otomatik olarak ayarla' özelliğini devredışı bırakmanız yeterli olacak. Bu ayarı 24 Ekim akşamı yapmayı unutmayın; öncesinde yaparsanız saatin kendini bir saat geri aldığını fark edeceksiniz. Günlük akışınızı bozmaması açısından bu işlemi 24 Ekim akşamı yapmanızda fayda var. 8 Kasım günü geldiğinde tekrar bu ayarı etkin hale getirebilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...