Tgrt Haber
29 May 2019 16:22

Lahananın Faydaları, Beyaz lahananın faydaları, Lahana zayıflatır mı?

Vitamin ve mineral deposu olmasına rağmen, lahana genellikle göz ardı edilirdi fakat son yıllarda faydaları iyice gün yüzüne çıkmaya başladığından lahanaya olan ilgi, gün geçtikçe artmaktadır. Lahana, marul gibi görünmesine rağmen, aslında brokoli, karnabahar ve lahana içeren Brassica sebze cinsine aittir.

Lahananın Faydaları, Beyaz lahananın faydaları, Lahana zayıflatır mı?
lahanın faydaları,lahanın kalorisi ne kadar,lahana yararlı mı,lahana zararlı mı

Kırmızı, mor, beyaz ve yeşil de dahil olmak üzere çeşitli şekil ve renkleri vardır ve yaprakları buruşuk veya pürüzsüz olabilir. Türkiye’de en çok görülen ve tüketilen yeşil olanıdır.
Bu sebze binlerce yıldır dünya çapında yetiştirildi. Lahana turşusu veya salatası gibi çeşitli yemeklerde de kullanıldı.

1.    Lahana Besinlerle Doldurulmuş

Lahana kalorisi çok düşük olsa da etkileyici bir besin profiline sahiptir. Aşağıdaki değerler sadece 1 bardak (89 gram) çiğ yeşil lahana içindir;

•    Kalori: 22
•    Protein: 1 gram
•    K Vitamini: RDI’nin% 85’i
•    C Vitamini: RDI'nin% 54'ü
•    Folat: RDI’nin % 10’u
•    Manganez: RDI'nin% 7'si
•    B6 Vitamini: RDI’nin% 6’sı
•    Kalsiyum: RDI'nin% 4'ü
•    Potasyum: RDI'nın% 4'ü
•    Magnezyum: RDI'nın% 3'ü
Lahana ayrıca, A vitamini, demir ve riboflavin gibi küçük miktarlarda diğer mikro besinleri de içerir.
Yukarıdaki listede de görebileceğiniz gibi, enerji metabolizması ve sinir sisteminin normal işleyişi dahil olmak üzere vücutta birçok önemli işlem için gerekli olan B6 vitamini ve folat bakımından zengindir.
Ek olarak, lahana lifi yüksektir ve polifenoller ve kükürt bileşikleri dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar içerir .
Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korur. Serbest radikaller, çok sayıda elektrona sahip olan ve onları kararsız yapan moleküllerdir. Seviyeleri çok yükseldiğinde, hücrelerinize zarar verebilir.
Lahana, özellikle C vitamini, kalp hastalıklarına, bazı kanserlere ve görme kaybına karşı koruma sağlayabilecek güçlü bir antioksidandır.

2. İnflamasyonun Kontrolde Olmasına Yardımcı Olabilir

Enflamasyon her zaman kötü bir şey değildir.
Aslında, vücudunuz enfeksiyondan korunmak veya iyileşmeyi hızlandırmak için enflamatuar tepkiye dayanır. Bu tür akut inflamasyon, bir yaralanma veya enfeksiyona verilen normal bir tepkidir.
Öte yandan, uzun bir süre boyunca meydana gelen kronik enflamasyon, kalp hastalığı, romatoid artrit ve enflamatuar barsak hastalığı gibi birçok hastalık ile ilişkilidir.
Lahana gibi sebzeler, kronik enflamasyonu azalttığı gösterilen birçok farklı antioksidan içerir.
1000'den fazla Çinli kadınla yapılan araştırmada, yüksek miktarda lahana tüketenlerin, daha az yiyenlere oranla oldukça düşük iltihaplanma seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir.

Lahananın Faydaları, Beyaz lahananın faydaları, Lahana zayıflatır mı?

3. Lahana C Vitamini ile Paketli

Aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini, vücutta birçok önemli role hizmet eden suda çözünür bir vitamindir . Ek olarak, C vitamini, vücudun demiri emmesine yardımcı olur. Güçlü bir antioksidandır.  C vitamini, vücudu kanser dahil birçok kronik hastalıkla ilişkilendirilen serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korumak için çalışır.
Araştırmalar, C vitamini yönünden zengin gıdalarda yüksek olan bir diyetin bazı kanser risklerinin daha düşük olması ile ilişkili olduğunu göstermektedir. C vitamini alımında her 100 mg'lık artış için akciğer kanseri riskinin% 7 azaldığı tespit edilmiştir.

4. Sindirimi Geliştirmeye Yardımcı Olur

Sindirim sisteminizi iyileştirmek istiyorsanız, lif açısından zengin olan lahana ideal bir besindir.
Bu çıtır çıtır sebzeler bağırsak dostu çözünebilen liflerle doludur. Çözünebilen lif, dışkıya yapışır ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Dahası, bağırsaktaki faydalı bakteri sayısını arttırdığı gösterilen çözülebilir lif bakımından zengindir. Bu bakteriler bağışıklık sistemini korumak ve K2 ve B12 vitaminleri gibi kritik besinleri üretmek gibi önemli işlevleri yerine getirirler.

Lahananın Faydaları, Beyaz lahananın faydaları, Lahana zayıflatır mı?

5. Kalbinizi Sağlıklı Kalmanıza Yardımcı Olabilir

Lahana, kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş antosiyaninler adı verilen güçlü pigmentler içerir.

6. Tansiyonu düşürür

Potasyum, kan basıncının sağlıklı bir aralıkta kalmasına yardımcı olur. Lahana gibi potasyum yönünden zengin gıda alımınızı artırmak, yüksek tansiyon seviyesini düşürmenize yardımcı olabilir.

7. Kolesterol Düzeylerini Düşürmeye Yardımcı Olur

Lahana, sağlıksız LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen iki madde içerir. Bunlar; çözünebilir lifler ve bitki sterolleridir.

8. Lahana Mükemmel bir K Vitamini Kaynağıdır

K vitamini kanın pıhtılaşması için kritiktir. Lahana, RDI'nın% 85'ini 1 fincan (89 gram) ile mükemmel bir K1 vitamini kaynağıdır.

9. Diyetinize Eklemek Çok Kolay

Diyet listelerine eklenebilir. Süper sağlıklı olmasının yanı sıra oldukça lezzetlidir. Bu yüzden diyet listelerine rahatlıkla ekleyerek hem vitamin ve mineral depolayıp hem de kilo verebilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...