Tgrt Haber
30 Kasım 2018 11:13

Kulak tıkanması? Kulak tıkanması neden olur? Kulak tıkanmasına ne iyi gelir?

Her yaşta karşılaşılan bir durum olan kulak tıkanmasının birçok nedeni olabilir. Kulak tıkanması? Kulak tıkanması neden olur? Kulak tıkanmasına ne iyi gelir?

Kulak tıkanması? Kulak tıkanması neden olur? Kulak tıkanmasına ne iyi gelir?
kulak

Her yaşta karşılaşılan bir durum olan kulak tıkanmasının birçok nedeni olabilir. Kulak tıkanıklığı geçici bir durum olabileceği gibi bazen önemli hastalıkların habercisi olabilir. Dış kulak yoluna yabancı bir cisim girmesi, dolu olması tıkanıklığa neden olabilir. Dış kulak yolunda duş, havuz, deniz de su kaçmasına ve uzun zaman nemli kalmasına bağlı enfeksiyon oluşabilir. Bu sebebe bağlı olarak tıkanıklık hissedilir. Orta kulak enfeksiyonu da tıkanıklığın bir başka nedeni olabilir. Enfeksiyona bağlı hava dolu boşluk iltihaplı sıvıyla dolar. Ses iletimi bozulur. Buda ağrıyla birlikte tıkanıklık sebebidir.

Sinüzit ve saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar sonucu ya da uçak yolculuğuna ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden olur. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yapar ve bu duruma bağlı olarak kulak tıkanır. Ani işitme kaybına bağlı kulak tıkanıklığında bir anda veya birkaç günlük zamanda ilerleyerek devam edebilir. Bunun sebebi belli olmayabilir. Genelde tek kulakta meydana gelen bir durumdur. Kulak tıkanıklığı hissedildiği zaman özellikle telefonla görüşürken işitme asimetrisi yaşıyorsanız erken tedavi için vakit kaybetmeden doktora başvurulması önerilir. Nazofarenkste kitlesine bağlı östaki fonksiyon bozukluklarında da kulak tıkanabilir. Karşılaşılan bu durum karşısında endoskop yardımıyla geniz eti veya tümörün araştırılması gerekebilir. 

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir?

  • Tıkanıklık kulakta bulunan kire bağlı ise eczaneden alabileceğiniz hidrojen peroksit sorun çözümünde yardımcı olabilir. Bir bardağın içine yarısına kadar sıcak su diğer yarısına hidrojen peroksit koyup yan yatar pozisyonda karışımdan birkaç damla kulağa damlatılır.
  • Kulak kirlerinin temizlenmesi için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağını biraz ısıtıp kulağınızı yakmayacak sıcaklığa geldiğinden emin olup birkaç damla damlatılır. 5-10 dakika bekledikten sonra kulak temizleme çubuğu yardımı ile kiri kulağınızdan çıkarabilirsiniz. Bu işlemi günde 1 ya da 2 defa uygulayabilirsiniz. 
  • Tıkanıklığa iyi gelen bir başka şeyde çay ağacı yağıdır. Isıttığınız bir su bardağı suyun içerisine birkaç damla çay ağacı yağı damlatın. Tıkalı kulağa karışımın buharını tutunuz. Enfeksiyon kaynaklı tıkanıklık sorununun çözümü için sarımsak yardımcınız olacaktır. 
  • İki diş sarımsağı ezip zeytinyağında bekletin ve daha sonra ısıtın. Soğuduktan sonra tıkalı kulağınıza birkaç damla damlatarak açılmasını sağlayabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...