Tgrt Haber
10 Nisan 2020 01:15

Korona Virüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşar Korona Virüsten Korunma Yöntemleri

Doktor Muhammed Ömer Nazar korona virüs yüzeylerde ne kadar yaşar ve korona virüsten korunmanın yolları nelerdir gibi bir çok konuda bizi aydınlattı.

Korona Virüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşar Korona Virüsten Korunma Yöntemleri
korona virüs

Doktor Muhammed Ömer Nazar ile korona virüsü hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Başlıca korona virüs yüzeylerde ne kadar yaşar ve korona virüsten korunmanın yolları nelerdir gibi bir çok konuda bizi aydınlattı. Dr. Nazar, Urumçi-Uygur bölgesi, Hoten ili, Aksaray kasabasında, 5 nesildir hekimlik mesleğini icra eden bir ailede, geliyor. Uygurca, Türkçe, Arapça, bilen  Dr. M Ömer Nazar, son olarak 1988 yılında, Xingiang Tıp Üniversitesi Modern Tıp ve Uygur Tıbbı Profesör ünvanını almıştır. Araştırmalarını özellikle modern tıpta, tedavisi iyi sonuçlar vermeyen hastalıklar üzerine yoğunlaştırmıştır.

Korona Virüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşar Korona Virüsten Korunma Yöntemleri

Hocam dünyayı kasıp kavuran covid 19 (korona virüsü )hakkında  görüşünüz nedir?

Daha önce tanımış olduğumuz sars virüsü yarasa ve sürüngenlerden evrim geçirerek  covid 19 virüsüne dönüşmüştür. Dış kısmı protein ve glikokapsid yapidan ibaret olan covid 19 büyüklüğü 500 nanometre, yapısı tek zincir RNA dan ibarettir. Insan vucudunda tanidigi reseptor ACE2 olmakla birlikte glikolipid ve protein harici seylerle de irtibata gectigi ongorulmustur. Virüsün ömrü cansiz yuzeylerde 72 saate kadar cikar, sonrasinda intakt yapisi bozulur

Korona virüsünden korunmak için alınması gereken tedbirler nelerdir ?

Aslında koronaya özel sorulmuş olan bu soruyu genel cevaplamak istiyorum. Bütün virütik hastalıklar bulaşıcı salgınlardır. Büyük oranda insandan insana bulaşır. Duyarlı insanlar bu durumlarda maximum düzeyde hassasiyet göstererek kendilerini çevrelerini bu tip bulaşıcı hastalıklardan korumaya çalışırlar. Bazen yeterli olmuyor malum ülke insanının tümü aynı duyarlılıkta değildir. Onun için bizim duyarlı insanlardan isteğimiz duyarsız insanları incitmeden kırmadan duyarlı davranmaya davet etmeleri durumunda inanıyorum ki daha iyi sonuçlar elde edicez.

Şimdi sorumuza dönelim  : covid 19  virüsünden korunmak için evvela Sağlık Bakanlığımız tarafından hazırlanmış olan 14 maddelik korunma tedbirlerine harfiyen uymamız gerekiyor bilahare ilave tedbirleri de bir kaç madde altında toplamak lazım 

Ev de korunma

Öncelikle  hijyene dikkat etmeli mümkün olduğunca mutfak tezgahları ve masalar keskin  sirke ile silinmeli . Lavabolar için çamaşır suyu dikkatlice kullanılmalı , güneş doğmadan önce ev güzel bir şekilde havalandırmalı.  

Günlük olarak ev temizliği yapılmalı, kafur ile de tütsü yapılırsa  ev de korunmuş olur. Detaylar için kişisel web sayfama ilgilenenler bakabilir.

Vücudun direncini düşürecek şeylerden örneğin gerginlik ,uyku düzensizliği, dengesiz beslenme , stres gibi şeylerden korunmak lazım. Sabah kalktığında tuzlu su (bir su bardağı klorsuz suya 1 tatlı kaşığı tuz)ile burun ve ağız gargarası yapmak lazım.

Hocam virüsten korunmak için beslenme ile ilgili tavsiyeleriniz var mı?

Elbette ki Soğan, sarımsak, turp, nane den herhangi biri bol bol yenirse  gribal hastalıklara karşı koruyucu olur

Yalnız Ateşli hastalık olduğu zaman kelle paça  gibi ağır çorbalar içilmez ve kızartmalı kavrulmuş besinlerde yenmez bunun yerine hafif çorbalar terletici  sıvı sıcak ve  sindirimi kolay şeyler içilir.

Hocam gribal enfeksiyonlarda insanımız aktarcılardan zencefil yada zerdeçal temin edip kullanıyorlar, sizce bu doğru bir yöntemdir?

Doğru bir yöntem değildir çünkü zencefil ve zerdeçalın ağız, burun ve akciğeri kurutma özelliği vardır. Ateşli hastalıklarda kullanılmaz .

Dışarda korunma

Dışarı çıkarı bireyler zorunda kalmadıkça bir şeylere dokunmamalı ,insanlarla mesafeyi korumalı ve bir an önce evlerine dönmelerini tavsiye ediyoruz. Ortak kullanım alanlarında kullanılan yerleri (elektrik düğmeleri,kapı kolları gibi) eldivensiz dokunulmamalı ve de  sık sık dezenfekte edilmeli.

Dışardan eve dönen bireyler aile bireyleri ile hiç temas etmeden banyoda üzerlerini değiştirip ,gerekli dezenfektelerini yapıp  aile içerisine öylece girmeleri gerekmektedir

Korunmak için kullandığımız eldiven ve maskeler nasıl kullanılmalı ? 

Asli amacına uygun olarak kullanılmalı örneğin: tek kullanımlık olanlar ikinci kez kullanılmamalı 

Dışardan gelen paketlere neler uygulanmalı?

Hocam insanlar eve kapanınca malum ihtiyaçlarını Kargo ile temin etmeye başladılar bu durumda yurtiçi ve yurtdışı kargo ile gelen ürünlerde herhangi bir risk var mıdır ,almamız gereken bir tedbir varmıdır ?

Yurtdışından gelen kargolar (gemiler ,arabalar veya uçakla ) devletimiz tarafından yüksek teknolojik nükleer elektronik ile dezenfekte edilerek ülkemize giriş yapıyor. Bundan dolayı herhangi bir endişeye gerek yoktur. Yurtiçi kargolarda da benzer tedbirler alınmıştır. Lakin bunun dışında eve sipariş etttikleri şeyleri dışardan gelen şey muamelesi yaparak evlerine öyle alsınlar.

Hocam Covid 19 un insanlar üzerinde kalıcı hasarı var mıdır?

Bu virüsün hedefi genellikle akciğer olduğu için  sigara içenlerde kalıcı hasar bırakma ihtimali vardır. Temennimiz odur ki  sigarayı bırakırlar ya da en azından bu süreçte sigarayı azaltırlarsa  kalıcı hasar bırakma riski azalmış olur.

Hocam Covid 19 virüsünün akıbeti ile ilgili bize bir şey söyleyebilir misiniz ?

Bu covid 19 un akıbeti için net bir şey söylemek kolay değildir lakin devletimiz bütün dünya ülkeleri içerisin de en güzel ve en etkili tedbirleri almıştır. halkımız da bütün dünya halkları içinde devleti ile uyumlu hareket ederek alınan tedbirlere riayet etmiştir. Kanaatim odur ki dünyada en az hasar gören ülke olucaz bundan dolayı evvela Cumhurbaşkanımız  Sayın Recep Tayyip Erdoğan ,Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin koca ve emeği geçen bütün yetkililer ile kurallara riayet eden tüm vatandaşlarımıza canı gönülden teşekkür ederiz.
Halkımızın bir daha böyle olumsuzluklar yaşamaması dileğiyle ölenlerimize rahmet hasta olanlarımıza acil şifalar dileriz.

Ve son olarak 

  • İzole kalın 
  • Evde kalın 
  • Sağlıkla kalın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...