Tgrt Haber
27 Eylül 2022 09:52 - Güncelleme : 27 Eylül 2022 10:40

Jale İnan kimdir? Jale İnan kaç yaşında hayatını kaybetti? Google Jale İnan hayatı!

Türk arkeolog Jale İnan, Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasında gösterdiği büyük başarı ile hafızalarda yer edindi. Babası da Türkiye'nin ilk arkeoloğu olan Jale İnan Antalya ve Side müzelerinin kurulmasında da öncü bir isim olmuştur. Sanatçıları, bilim insanlarını anan Google Doodle, bugün arkeolog alanında büyük çalışmaları bulunan Jale İnan'a yer verdi. Peki, Jale İnan kimdir? Jale İnan kaç yaşında hayatını kaybetti? Jale İnan yaptığı hizmetler!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
Google doodle Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan'ı unutmadı
jaleinan,google,arkeolog
Google doodle Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan'ı unutmadı

Google, Doodle olarak Türkiye'nin önde gelen isimlerinden biri olan Jale İnan'ı ana ekranına taşıdı. Jale İnan eserlerin gün yüzüne çıkmasından hariç, tarihi kaçakçılığını önlemek için de yoğun çaba harcayan bir isim oldu. Hale İnan, bıraktığı eserlerle de bilinir. Jale İnan, bilim insanı Mustafa İnan'ın eşi, Türkiye'nin ilk arkeologlarından Aziz Ogan'ın da kızıdır. 

JALE İNAN KİMDİR?

1 Şubat 1914 doğumlu olan Türkiye'nin ilk kadın arkeoluğu Jale İnan, İstanbul doğumlu. Jale İnan'ın babası Aziz Ogan, Türkiye’nin ilk arkeologlarından biridir. Babasının mesleği sayesinde küçük yaşlardan itibaren arkeoloğla küçük yaşlarda tanışan İnan, Aleksander von Humboldt Vakfı'nın bursu ile, arkeoloji okumak üzere 1934 yılında Almanya'ya eğitim almaya gitti. Bir yıl sonra da Türk Cumhuriyeti devlet bursunu kazandı. Daha sonra tezini vererek doktorasını tamamlayan İnan, Türkiye'ye dönerek kazı çalışmalarına katıldı. Jale İnan, Side ve Perge'deki kazıların dışında 1970-1972 yılları arasında Kremna (Bucak, Burdur) ve 1972-1979 yılları arasında Pampfilya Seleukeiası (Manavgat) antik kentlerinde kurtarma kazılarında bulundu. Heykeltıraşlık sanatı üzerine kitaplar yazan İnan, "Perge'nin Roma devri heykeltraşlığı", "Boubon sebasteionu ve heykelleri üzerine son arahstırmaları" ve daha fazla eserleri okuyucusuna sundu. 

JALE İNAN KAÇ YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ?

Hayatına birçok başarı sığdıran Jale İnan, 2001 yılında parkinson hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. İnan'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

JALE İNAN'IN YAPTIĞI HİZMETLER

  • Jale İnan Boston Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki parça ile Antalya Müzesi'ndeki parçanın birbirine ait olduğunu 1990 yılında kanıtlamıştır. M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Yorgun Herkül heykelinin üst kısmı, 2011’de Türkiye’ye getirildi.
  • Programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasında yer aldı,
  • Programlı kazıların dışında tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları gerçekleştirmiştir.
  • 1992-1993'te Perge tiyatro kazılarında yer aldı,
  • 1991 yılında Side'deki Apollon Tapınağı kazısı ve onarımı için emek harcadı; 1992-1993'te Perge tiyatro kazılarını gerçekleştirdi. 
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...