Evde Kırmızı Pancar Turşusu Nasıl Yapılır? Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi
2021 yılının ilk aylarını yaşadığımız bu soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir turşu tarifi versek ne dersiniz? Aslında sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan ve özellikle bazı yemeklerin yanında olmazsa olmaz turşu ülkemizde çok tüketiliyor. Hazır kırmızı pancar mevsimi de gelmişken biz de sizler için pancar turşusu tarifini verelim istiyoruz. Bu tarifimizde "pancar tadını" sevmeyenlerin bile ikram edildiğinde severek ve beğenerek tüketeceğine inanıyoruz. İşte o muhteşem ve unutulmaz tadı ile pancar turşusu tarifi...
Kovid 19 virüsü nedeniyle son yıllarda sağlıklı ve doğal yollardan beslenmek isteyen insanların sayısı her geçen artıyor. Sağlıklı ve doğal yollardan beslenmek hiç kuşkusuz herkesin hakkı. Biz de bu haktan kimsenin mahrum olmasını veya kalmasını istemiyoruz. Bu sebeple sağlıklı beslenme listesine yüzyıllardır geleneksel tıpta da kullanılan kırmızı pancarın tadına doyum olmaz turşusunun tarifini sizler için hazırladık.
Tarifimize geçmeden önce kırmızı pancar hakkında teknik olarak birkaç bilgiyi ilginize sunalım.
Kırmızı pancarın 100 gramında;
- 43 kcal enerji,
- % 87.58 su,
- % 1.61 protein,
- % 0.17 yağ,
- % 9.56 karbonhidrat,
- % 2.8 lif,
- % 6.76 bitkisel şeker,
- 16 mg kalsiyum,
- 0.80 mg demir
- 23 mg magnezyum,
- 40 mg fosfor,
- 325 mg potasyum,
- 78 mg sodyum,
- 0.35 mg bakır
- 4.9 mg ise C
vitamini ve mineralleri içermektedir.
Diğer taraftan bu değerlere ek olarak kırmızı pancarda fenolik bileşikler, betalainler ve karotenoidlerin de bulunduğunu söylemiş olalım. Yapılan bir çok çalışmada; içerdiği biyoaktif bileşenlerden dolayı kırmızı pancar, en fazla antioksidan içeren gıdalar listesinde ilk 10 içerisinde yer alıyor. Antioksidan etkisinden dolayı sağlık üzerine birçok faydasının olduğu ise biliniyor. Kırmızı pancarın rengi, yapısındaki betalainlerin yoğun oluşundan kaynaklanıyor. Bu bileşiğin yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğunu bilginize sunalım.
Evet bu bilgilerden sonra turşumuz için gerekli malzemeleri sıralayalım.
Kırmızı Pancar Turşusu İçin Alınacak Malzemeler
- 5 kilogram kırmızı pancar
- 20 diş sarımsak (kendi damak tadınıza göre daha az veya daha fazla kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 adet limon
- 2 yemek kaşığı nohut
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 demet maydanoz (kavanozunuzun üstünü örtecek kadar)
- Yeterli miktarda su
Kırmızı Pancar Turşusunun Tarifi
- İlk başta kırmızı pancarları güzelce yıkayıp sonra soymayla başlayalım.
- Pancarları soyduktan sonra tekrar birdaha sudan geçirip güzelce süzelim.
- Daha sonra pancarları derin bir tencere içine yerleştirelim.
- Pancarların ebatı büyük gelip tencereye sığmıyorsa bıçakla ikiye bölüp öyle de yerleştirebilirsiniz.
- Kaynama esnasında pancarları çok küçük parçalara bölmemek gerekiyor bu onun yumuşamasına neden olabilir buna dikkat edilmesi gerekiyor.
- Pancarları tencereye yerleştirdikten sonra pancarın üstünü çok az geçecek şekilde su ekleyin.
- Pancar kaynadıktan sonra kalan suyu turşu karışımı için kullanacağız suyu dökmeyin...
- Pancarlar nizami bir şekilde dizilip suyu ilave edilten sonra artık ocağa koyup kaynatmaya başlıyoruz.
- Su kaynamaya başladıktan 3-5 dakika sonra ocağın altını kapatalım.
- Pancar turşusunu sert olmasını istiyorsanız çok fazla ocakta bekletmemeniz gerekiyor.
- Bunu çatalla kaynama gerçekleşirken pancarlara dokunarak kontrol edebilirsiniz.
- Pancarlarınız küçükse ve yumuşamaya başladığını hissediyorsanız kaynar kaynamaz ocaktan hemen almalısınız.
- Evet, ocağın altını kapattıktan sonra tüm pancarları geniş bir tabağa alalım.
- Aldıktan sonra yine bir tahta üzerinde pancarları ince uzun olacak şekilde bıçakla doğrayın.
Daha sonra kaynama suyuna;
- 1 su bardağı sirke,
- 3 yemek kaşığı tuz,
- 1 limonun suyunu
- 2 tatlı kaşığı pul biberi
ekleyip güzelce karıştırın.
Not: Bu ayarlamaları suyunun tadına bakarak kendiniz ayarlama yapmanız turşunun tadı için önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
- Pancarları turşu kavanozuna aldıktan sonra üstüne sarımsakları ilave edin.
- Sarımsakları 2- 3 parça olacak şekilde doğrarsanız hem fermantasyonu hem de turşunun lezzetini arttırmış olursunuz.
- Sarımsakları ekledikten sonra 2 yemek kaşığı nohudu da kavanozun içine ekleyin.
- Dilerseniz bulgur da ekleyebilirsiniz. Bulgur, nohut gibi ürünler eklenmezse turşunun fermente olmayacağını hatırlatmış olalım.
- Ardından daha önce hazırlamış olduğunuz tencere içindeki su karışımından bir miktar ilave edelim.
- Turşunun üstünü örtecek şekilde limon dilimlerini ve maydanozu da ekleyelim.
- Turşu için hazırladığımız su karışımının maydanozların üstünü örtmesi gerekiyor.
- Eğer hazırladığınız su karışımı yetersiz gelirse kovanozun içine ılık su ilavesi yapabilirsiniz.
Maydonozu da üzerine ekledikten sonra artık kapağı kapatıp turşunun fermente olması için 4 haftada kadar beklemeniz yeterli olacaktır.
Afiyet olsun...