Tgrt Haber
16 Ocak 2021 16:40 - Güncelleme : 25 Mart 2022 17:53

Egzersiz Nedir? Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?

Yaklaşık bir senedir pandemi sebebiyle evlerde oturuyoruz. İş yerlerinde ise teknolojinin getirdiği kolaylıklar, bilgisayar başında oturmaya bağlı çalışma şekilleri; bedensel aktivitelerin azalmasına bu da sağlığımızın bozulmasına neden oluyor. Bu durum da insanların hareketten uzak kalmaması enerjik ve aktif bir yaşam sürmesi önem arz ediyor. Bu makalemizde sizler için: İyi beslenme, yeterli dinlenme, belirli aralıklarla yapılan doktor kontrolleri (check-up) haricinde düzenli fiziksel aktiviteler yaparak daha kaliteli bir hayat sürmenin yollarından biri olan egzersizlerden bahsetmek istiyoruz. İşte Egzersiz nedir?, Egzersiz nasıl yapılır?, Egzersiz hareketleri nasıl yapılır?, Tüm vücut egzersizleri nelerdir?, Sporda egzersiz nedir?, Düzenli egzersiz nasıl yapılır? gibi soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

Egzersiz Nedir? Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?
Egzersiz Hareketleri,Egzersiz Hareketleri Nasıl Yapılır?,Egzersiz nasıl yapılır?,Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?,Spor nasıl yapılır?,Tüm vücut egzersizleri,Sporda egzersiz nedir?,egzersiz nedir nasıl yapılır,egzersiz çeşitleri nelerdir?,egzersiz

Teknolojinin ulaştığı seviye insan hayatını çok kolaylaştırmakta ve yapılan işlerde bedensel aktiviteler giderek azalmaktadır. Bu durum da insanların hareketten daha uzak bir hayat sürmesine yol açmakta. Enerjik ve aktif bir yaşantı her yaştaki erkek ve kadının istediği bir durumdur. İyi beslenme, yeterli dinlenme, belirli aralıklarla yapılan doktor kontrolleri (check-up) ve düzenli fiziksel aktivite, kaliteli bir hayat için gereklidir.

Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?
Birçok insanda hareketsizliğe bağlı hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Orta yaştan itibaren kalp, dolaşım sistemi hastalıkları, yüksek tansiyon, bel ağrıları, duruş bozuklukları, hareket yeteneğinde azalma, eklem sertlikleri, hareketsizlikle de ilgili olarak sıkça görülmektedir. Yapılan araştırmalar, fiziksel aktivitelerin kalp ve dolaşım sistemi fonksiyonlarını, kas kuvvetini, eklemlerin esnekliğini geliştirdiğini göstermiştir. Ayrıca kişilerin sosyal gelişmelerinin, yeni yetenekler kazanmalarının da bu şekilde artacağı anlaşılmıştır. Kişinin kendisini dinç, sağlıklı ve güçlü hissetmesinde egzersizler önemli bir yer tutmaktadır.

Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?
İnsanların hareketli bir hayat tarzını benimsemeleri, fiziksel olarak sağlıklı bir görüntü, ruhen kendini daha iyi hissetme gibi olumlu bir tablo oluşturur. Egzersize insanları teşvik etmek, eğitim yoluyla bilinçlendirmek, aktivite ile sağlıklı, kaliteli hayat arasındaki ilişkiyi göstermek, sağlıklı bir sonucun alınmasında etkili olacaktır. Egzersizdeki amaç kendimizi yormak değildir. Yorulmak gençler ve yaşlılar için tehlikeli olabilir. Egzersizler kişiyi sakinleştirebilmeli, kas ağrılarını azaltabilmeli, kalbini yormamalıdır. Bir egzersiz programına başlamadan önce kişilerin genel sağlık durumları, yaşları, hareket kapasiteleri değerlendirilmelidir. Aktiviteler kişiye özel belirlenirse program daha başarılı olacaktır.

Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?
Egzersiz programlarınızı üç aşamadan planlayabilirsiniz. 

Bunun için;

  1. Başlangıç ısınma hareketleri şeklinde başlar. Hareketler belirli bir ritimde doğal olmalı, şiddet ve yoğunluk yavaş yavaş artırılmalıdır. Bir hareketten diğerine yumuşak geçiş yapılmalıdır. Bu dönem 20 dakika kadar sürmelidir.
  2. Isınma döneminde egzersizle elde etmeyi düşündüğümüz sonuca yönelik çalışma programı uygulanır. Sabah saatleri ve akşam yatmadan önce egzersiz için ideal zamanlardır. Egzersiz sırasında kısa bir süre sık soluma ve çarpıntı görülebilir. Bu durum birkaç dakikayı geçmemelidir. Eğer devam ediyorsa egzersiz şiddeti ve süresi fazladır.
  3. Çalışma döneminde, kişinin kuvvetini, soluma ve dolaşım sistemini fonksiyonlarını, kas ve doku esnekliğini, ruhsal olarak kendini iyi hissetme duygusunu, eklem hareketlerini geliştirmek hedeflenir. Böyle bir hedef için haftada üç gün birer saatlik ve üç ay sürecek bir program yeterlidir. Bu programda 20 dakika ritmik hareketler, 20 dakika tempolu koşu, yürüyüş gibi dayanıklılığı artıracak aktiviteler, 10 dakika da kasları germe ve esneme hareketleri uygulanabilir.

Düzenli Egzersiz Nasıl Yapılır?

  • Egzersizlerde değişik kas grupları kullanılmalı, bölgesel yorgunluklara yol açılmamalıdır.
  • Eğer bölgesel yorgunluk olursa egzersiz kesilebilir.
  • Egzersizler yoruluncaya kadar devamlı bir şekilde sürdürülmemelidir.
  • Arada kısa dinlenmeler verilmeli, egzersizi tamamlama konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
  • Grup halinde çalışmalarda aktiviteler bir yarış havası içinde yapılmamalıdır. Çünkü herkesin programı kendi özelliklerine göre yapılmıştır.

Sağlıklı günler diliyoruz en iyisinden, en güzelinden... 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...